• 09/09/2024

Reuzin Stuifke geboren in ZAS PZ Stuivenberg

ANTWERPEN – Morgen (zaterdag) heeft de stad Antwerpen er een nieuwe reuzin bij. ‘Stuifke’ komt die dag om 16 uur voor de eerste keer naar buiten op het ‘In stroom-festival’. De vriendelijke reuzin leefde meer dan een eeuw in de kelder van het Stuivenbergziekenhuis. Patiënten van ZAS PZ Stuivenberg werkten meer dan een jaar aan de voorbereiding.

Volgens de reuzentraditie wordt een reus geboren bij de eerste verschijning in het openbaar. Na meer dan een eeuw ondergronds leven ziet Stuifke zaterdag het levenslicht. Dan verschijnt ze op het In Stroom-festival. Dat is bereikbaar via de ingang van zomerbar Publico in de Pesthofstraat. Op 28 september neemt Stuifke deel aan de reuzenstoet van Borgerhout. Wanneer Stuifke niet meeloopt in een stoet of deelneemt aan een evenement, slaapt ze.

Stuifke kreeg haar naam van de patiënten van ZAS PZ Stuivenberg. Bij een bevraging konden die namen voorstellen. De naam van de reuzin verwijst naar het Stuivenbergziekenhuis waar ze meer dan honderd jaar in de kelder heeft gewoond.

Simon Van Brandt van ZAS PZ Stuivenberg: “Samen met een vijftiental patiënten hebben we een jaar gewerkt aan de geboorte van Stuifke. Het langere tijd bezig zijn met een erfgoedproject (de reus) en de bijhorende ambachten (het maken en schilderen) zorgden voor een gevoel van samenhorigheid. We zijn gestart vanuit het idee dat iedereen een kwetsbaarheid met zich meedraagt. Tijdens de samenwerking verdwenen de diagnoses naar de achtergrond. Bij elk ​ onderdeel van de realisatie waren de patiënten betrokken: van de uitwerking van het concept, de ontwikkeling van het verhaal, de bouw van het skelet en de productie van de kledij. De kers op de taart is het voorstellen van het eindresultaat.”

In 1918 – toen Stuifke dertien jaar was – brak de Spaanse Griep uit. Dat was de laatste wereldwijde pandemie voor COVID-19. Stuifke werd toen heel ziek en werd met spoed opgenomen in het Stuivenbergziekenhuis.

Bij een hoge koorts hoorde ze stemmen in haar hoofd die haar naar de kelder leidden. Verward besloot ze daar te blijven: het was er warm, er was eten en ze had een dak boven het hoofd. Tijdens haar verblijf raakte ze de tijd kwijt en leefde ze meer dan honderd jaar alleen, gekleed in ruwe, oude wol.

In het najaar van 2023 – na een periode van hevige trillingen van het gebouw – ontdekte ze dat het ziekenhuis verlaten was. In het psychiatrisch ziekenhuis ernaast trof ze mensen, waarmee ze vervolgens contact legde.

Met haar hart van goud was Stuifke een bron van troost en kracht voor de patiënten. De vrienden van het Stuivenbergziekenhuis maakten vervolgens nieuwe kleren, waardoor het ziekenhuis voor haar een levendige plek vol leven en vriendschap werd. Voor de patiënten werd het verhaal van reuzin Stuifke een inspiratiebron, een teken van veerkracht en de van mogelijkheid om als mens te groeien.

Stuifke is vier meter groot en anderhalve meter breed. De voorbereidingen voor de bouw startten in de zomer van 2023. Van september 2023 tot einde juli 2024 bouwde een groep van vijftien patiënten, drie projectmedewerkers en twee uitwisselingsstudenten (uit Kroatië en Spanje) wekelijks aan Stuifke.

Foto’s ZAS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten