• 21/06/2024

Reuskenstrommel in Borgerhout, meer dan miljoen vaccins in Antwerpen

BORGERHOUT – Het district Borgerhout koos voor een bespeelbaar kunstwerk in plaats van een doorsnee speeltuig voor het Vinçotteplein in het centrum van het district. Het monumentale kunstwerk legde een lang traject af van tests en keuringen. Afgelopen weekend werd de Reuskenstrommel opengesteld voor de buurt en kinderen kunnen er nu naar hartenlust op spelen.

Het district wilde een kunstzinnige ingreep in de openbare ruimte realiseren, maar wel eentje die de buurt ook echt samenbrengt en met een knipoog naar de geschiedenis van Borgerhout. Het district schreef daarom een opdracht uit en de Reuskenstrommel werd het winnende ontwerp. Het ontwerp werd ingediend door Format architecten uit Gent en uitgevoerd door Blowups Reclame Objecten BV uit Nederland.

Het is een hedendaags object geworden dat uitnodigt tot spelplezier én het is een ware ‘eyecatcher’ voor de buurt. De trommel valt op en trekt mensen aan om er elkaar te ontmoeten. Kinderen kunnen erop klauteren, glijden en balanceren. De ‘Reuskenstrommel’ is geïnspireerd op zowel het reuzenverhaal als de reuzenstoet van Borgerhout. Sinds 1712 kent Borgerhout een jaarlijkse traditie van een stoet met de vier Reuskens: Reus, Reuzin, Kinnebaba en Dolfijn. Aanvankelijk dienden ze als opluistering van de kermis, maar inmiddels is de reuzenstoet uitgegroeid tot een jaarlijks feest voor groot en klein. In de stoet wandelen reuzen mee, gemaakt door scholen, buurtgroepen en clubs uit Borgerhout. Op de zijkant van de trommel staan de vier Borgerhoutse reuskens afgebeeld in de huisstijl van de Reuzen vzw die ontworpen werd door Borgerhoutse vormgevers Oeyen & Winters.

De grootte van de trommel verwijst natuurlijk naar de reuzen zelf. De trommel als muziekinstrument verwijst naar het uitbundig feesten tijdens de eeuwenoude reuzenstoet. Waar muziek gespeeld wordt, komen mensen samen. De trommel is bovendien ook beschilderd in de kleuren van de vlag van Borgerhout: wit, groen en rood. Naast de trommel staan ook nog reuzegrote trommelstokken, het zijn evenwichtsbalken en een klimrek. Het geheel werd afgewerkt met speelzand als valdemping. Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen): ‘De buurt kijkt al lang uit naar de beloofde speelkunst op het Vinçotteplein. Het lange wachten wordt nu beloond. Naast een voetbalveld, en een heus bos vind je op het plein nu ook een reuzeleuke trommel’

Sinds de start van de vaccinatiecampagne begin 2021 werden in de Antwerpse vaccinatiecentra en op de decentrale locaties in totaal al meer dan één miljoen coronavaccins toegediend. De miljoenste prik werd eind december 2021 gegeven. In 2021 waren er 1 016 000 vaccinaties, en dit jaar staat de teller intussen op 33 000. Els van Doesburg (N-VA), schepen voor gezondheids- en seniorenzorg: ‘Ergens in december werd de miljoenste vaccinatie gezet. Een hallucinant cijfer. Daar hadden we vorige maand eigenlijk even moeten bij stilstaan. Maar ter onze verdediging: we hadden het druk. We stonden voor de opdracht om 140 000 vaccins toe te brengen in de verlengde kerstvakantie. Daar zijn we wonderwel in geslaagd. De vrijwilligers zijn uitgeroepen tot ‘Antwerpenaar van jaar’. Een erkenning die ze meer dan verdienen.’ (EM / Foto District Borgerhout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten