• 24/05/2024

Retailcomplex ‘project Meir’ wordt historische mijlpaal voor de Karel de Grote Hogeschool

ANTWERPEN – De Karel de Grote Hogeschool (KdG) en projectontwikkelaar Meir Corner legden vanochtend in aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever (N-VA) de symbolische eerste steen van het nieuwe en duurzame project dat in het hartje van Antwerpen zal verrijzen. Project Meir wordt een historische mijlpaal voor KdG én een nieuw landmark voor de retailsector in de belangrijkste shoppingstraat van de stad. In 2026 moet alles klaar zijn.

Nu de sloopwerken op de voormalige Proximus-site – die al geruime tijd leeg stond – helemaal zijn afgerond, kunnen de renovatie- en nieuwbouwwerken definitief van start gaan. Op 5 oktober startte aannemer BESIX-Wycor met de eerste fase van de werken: het graven van een bouwput van zes meter diep om de funderingen te gieten. De kelderverdieping van de nieuwe gebouwen bestaat uit twee bouwlagen. De onderste is bestemd voor retailruimte, technische ruimtes, de opvang van regenwater, buffer- en sprinklertanks … De andere kelderverdieping is voorzien voor technische ruimtes, doucheruimtes voor medewerkers en bezoekers, een royale fietsenstalling en een buurtfietsenstalling.

KdG en projectontwikkelaar Meir Corner (samenwerkingsverband Tans Urban Landmarks en Urbicoon) sloegen al in 2018 de handen in elkaar voor de ontwikkeling van dit gemengd project op deze unieke locatie in het hartje van de stad. De nieuwe campus Meir wordt met een oppervlakte van ruim 29 000 vierkante meter – wat overeenkomt met vier voetbalvelden – bijna dubbel zo groot als de huidige campus op de Groenplaats. Tegen het najaar van 2026 verhuizen de 6 000 studenten en 650 medewerkers van de huidige campus op de Groenplaats naar hun nieuwe stek.

Tegelijk zal het nieuwe gebouw, met maar liefst 11 800 vierkante meter aan retailoppervlakte, de retail op de Meir een significante boost geven. Met zijn internationale uitstraling zal het prestigieuze pand een stedelijk herkenningspunt worden langs de drukste winkel- en wandelroute in Antwerpen. Het ontwerp is een subtiele knipoog naar de grandeur van de ‘Grand Magasins’ in Parijs en Londen uit de negentiende eeuw, maar dan vertaald naar de eisen voor een (winkel)stad van de toekomst. Omdat niet alle consumenten alleen maar online willen kopen, is een flagship retailstore op één van de meest begeerde locaties van de stad wel degelijk op zijn plaats.

Mathieu Verheecke en Sarah De Mol, projectontwikkelaar Tans Urban Landmarks en Urbicoon: ‘De winkel van de toekomst zet in op een sterk e-commerce platform met een fysieke flagshipstore in steden die zowel toeristische waarde als multimodale bereikbaarheid combineren. Met 200 000 passanten per week is de Meir een toplocatie voor retailers.’

Door drie waardevolle erfgoedpanden op de site te herbestemmen, leveren Meir Corner en KdG met deze gemengde ontwikkeling ook een bijdrage aan circulair bouwen. Naast de recuperatie van bouwmaterialen en bestaande structuren wordt er sterk ingezet op zonnepanelen op het dak, warmtepompen, ontmoetingsruimtes, daktuinen en waterrecuperatie.

Het project slaat verder de weg in naar duurzame mobiliteit met een centrale ligging vlakbij het Centraal Station, het premetrostation Operaplein en de tramhalte in de Jezusstraat. Daarnaast komt er voor de studenten en het personeel van de winkelruimte een grote ondergrondse fietsenstalling van ruim 1 100 fietsen. Ook buurtbewoners krijgen de mogelijkheid hun fiets te stallen (116 plaatsen). Het project komt zo tegemoet aan een behoefte die leeft bij de omwonenden. Bestelwagens bestemd voor de hogeschool of de winkelruimtes kunnen elektrisch opladen aan drie laadpalen. Het aantal parkeerplaatsen voor wagens wordt tot een minimum beperkt. Meer info hier www.projectmeir.be.

Foto’s Sylvie MICHELE en projectfoto’s KDG

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten