• 18/07/2024

Resultaten van testen in Olfa Elsdonkschool in Edegem vallen mee

EDEGEM – De testresultaten van de  Olfa Elsdonkschool in Edegem vallen mee.

Er werden drie nieuwe besmettingen vastgesteld: twee kinderen in de basisschool hebben de Britse variant, één kleuter heeft de ‘klassieke’ corona.

Alle ouders werden via sms op de hoogte gebracht.

Vandaag, tussen 9 en 16u30 werden testen afgenomen in het (veel grotere) Sint-Jozefinstituut in Kontich.

Later op de avond, om 19 uur, zitten vertegenwoordigers van de gemeenten Edegem en Kontich samen met experten onder leiding van professor doctor G. Hans, van het UZA, het CLB, de betrokken scholen en de veiligheidscellen van de twee gemeentes om het verdere plan van aanpak te bespreken.

De kans bestaat dat personen met een essentieel beroep, die negatief testten, meer vrijheid krijgen en dus weer aan het werk zouden mogen.

Vanmiddag werd er in Edegem een risico-analyse gehouden. In principe gaat de Olfa Basisschool maandag terug open. Ondertussen blijven de quarantainemaatregelen voor de leerlingen, leerkrachten en hun kerngezinnen doorlopen.

Burgemeester Koen Metsu (N-VA) van Edegem vindt het sluiten van de scholen gerechtvaardigd. ‘Onze aanpak lijkt de juiste te zijn. We hebben erger kunnen voorkomen door snel te handelen. De resultaten zijn beheersbaar en we kunnen een verdere impact vermijden. De school heeft hiermee ook bewezen dat zij door de coronamaatregelen correct toe te passen effectief veilig onderwijs kan aanbieden.’

Maandag volgt een tweede test zodat – opnieuw onder voorbehoud – mensen vanaf zaterdag weer (al dan niet gedeeltelijk) van hun vrijheid kunnen genieten.

Eerder had Marc Van Ranst het over een over-reactie. In Kontich vroeg gemeenteraadslid Koen Fillet (Dorpslijst Sander) zich af of men in de toekomst bij elke uitbraak met de Britse variant dit men op een dergelijk grootschalige manier gaat oplijsten. ‘Is het niet zo dat wij nu fungeren als testcentrum  voor het UZ Antwerpen?’, voegde hij eraan toe.

Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) verklaarde ook waarom in Kontich jeugdactiviteiten niet werden opgeschort, wat in Edegem wel gebeurde. ‘Het is niet het moment om in paniek te schieten. Bovendien gaat het bij ons over +12-jarigen die mogelijk besmet zijn, in Edegem zijn het -12-jarigen.’

Het lokaal bestuur gaat controleren of mensen zich houden aan de richtlijnen. Seldeslachts: ‘Wij krijgen voortaan lijsten door van personen die zich dienen te isoleren of die in quarantaine moeten gaan of die naar een rode zone zijn gereisd. We gaan iedereen die in dergelijke situatie zit bezoeken en een folder overhandigen waarin duidelijk het onderscheid wordt uitgelegd tussen quarantaine en isolatie. Indien we de indruk hebben dat mensen zich niet houden aan de richtlijnen dan geven we dit door aan de politie maar ook dan komt het erop aan om in eerste instantie sensibiliserend op te treden.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten