• 24/06/2024

Resultaten fietslessen voor asielzoekers in Arendonk en Kapellen zichtbaar

ARENDONK – Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fiets op zaterdag 3 juni sprong ook Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor asiel en migratie, op haar fiets. Dit deed ze in het opvangcentrum van Arendonk waar Mobiel 21 vzw onlangs een pilootproject van Be Cycle uitrolde. Dat project streeft ernaar om asielzoekers in opvangcentra te leren fietsen.

 

Sinds 19 april vindt er in het opvangcentrum van Arendonk elke week een fietsles plaats voor asielzoekers en enkele buurtbewoners. Daarvoor werd een verkeerspark ingericht op het binnenplein van het centrum. Tijdens de lessen leren de deelnemers fietsen, heel vaak vanaf nul. Ze leren hoe je veilig in Vlaanderen moet fietsen, de wegcode kan respecteren en hoe ze zich kunnen oriënteren. De lessen zijn een doordachte mix van theorie en praktijk. Als sluitstuk van de lessenreeks trekken de deelnemers met hun fiets het dorpscentrum in om een oefenrit te maken.

 

Vandaag was Nicole de Moor aanwezig tijdens zo’n fietsles. Ze nam er enthousiast deel aan de oefeningen. Met haar bezoek in Arendonk wil de Staatssecretaris de ontwikkeling van het fietsbeleid in de Belgische asielcentra in de kijker zetten. Veilig leren fietsen in het verkeer is ook een essentieel onderdeel van integratie. De Moor: ‘Wie kan fietsen raakt makkelijker van het ene punt naar het andere. Het biedt mensen niet alleen een gezonde mogelijkheid om zich te verplaatsen, maar ook meer kansen op de arbeidsmarkt. Relatief snel kunnen ze een grotere afstand overbruggen om werkgevers te bereiken of opleidingen te volgen. Op die manier wordt participatie aan de samenleving en integratie bevorderd.’

De fietslessen in Arendonk kaderen in het project Be Cycle, dat ernaar streeft om asielzoekers in opvangcentra te leren fietsen. Concreet bestaat het project uit vijf kleinere pilootprojecten in de opvangcentra van Arendonk, Kapellen, Koksijde, Pelt en Wingene. De ambitie is om in die centra zeker 75 mensen te leren fietsen. De inzichten en ervaringen uit de pilootprojecten moeten uiteindelijk leiden tot een structurele aanpak voor fietsinitiatieven in de Belgische asielcentra.

 

Ilse Vleugels, Projectmedewerker bij Mobiel 21: ‘De fietslessen gaan om meer dan fietsvaardigheid alleen. Ook de wegcode, verkeersveiligheid en complexe verkeerssituaties komen aan bod. Net als fietsonderhoud en fietsherstel. De lessen zijn bovendien een kans voor mensen om hun Nederlands te oefenen. Tot slot willen we opvangcentra ook ondersteunen in het vinden van kwalitatieve fietsen voor hun bewoners. Het is een totaalaanpak die we in de toekomst graag in nog meer centra willen uitrollen.’

 

Het Be Cycle-project wordt gefinancierd door Fedasil, en wordt ondersteund door Mobiel 21, Groep INTRO en HERW!N.

 

Terwijl kunnen fietsen voor de meesten onder ons een evidentie is, is dat niet voor iedereen zo. Door mensen de kans te geven om zich zelfstandig te verplaatsen naar winkels, vrijetijdsactiviteiten, school, kinderopvang … leren ze de buurt kennen. Eenmaal aangeleerd, is de fiets een relatief goedkope en laagdrempelige manier om zich te verplaatsen.

 

Pascal, vrijwilliger van de fietslessen in het opvangcentrum in Arendonk: ‘Mobiliteit is belangrijk om volop deel te zijn van de samenleving. De fiets is voor korte afstanden het vervoermiddel van de toekomst. Voor wie het financieel niet breed heeft, is dat zeker het geval. Daarom vind ik het initiatief om mensen veilig te leren fietsen een prachtig idee. En steun ik het met veel plezier.’ (EM / Foto Kabinet DE MOOR)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten