• 20/06/2024

Restauratiewerken van wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver gestart

ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER – Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft het startschot gegeven voor de restauratiewerken van de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De Wintertuin van het Ursulineninstituut sluit een jaar de deuren. Daarna begint deze bijzondere plek aan een nieuw hoofdstuk. In het najaar van 2023 heropent de Art Nouveau-site met een gloednieuw belevingsparcours.

De historisch waardevolle tegelvloer van de Wintertuin vertoont barsten en is daarom aan restauratie toe. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA), covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: ‘Dat heeft alles te maken met de bijzondere historiek van de Wintertuin. Vlak na de Eerste Wereldoorlog hebben de zusters de Wintertuin in allerijl laten verplaatsen. Daardoor werd er wellicht niet voldoende aandacht besteed aan de fundering en begint deze nu door het jarenlange intensieve gebruik te verzakken.’ Erfpachthouder Stichting Kempens Landschap coördineert de restauratiewerken en ontvangt daarvoor een erfgoedpremie van meer dan 174 000 euro van het agentschap Onroerend Erfgoed.

De tegels moeten één voor één handmatig worden verwijderd en schoongezaagd. Diependaele: ‘De restauratie van de tegelvloer wordt een huzarenstukje. Alles aan deze site ademt de vooruitstrevendheid van de toenmalige zusters Ursulinen uit. Zij hebben in het begin van de twintigste eeuw deze plek op de internationale kaart gezet. Van over de hele wereld kwamen meisjes hier studeren. Dat zij zo’n gerenommeerd publiek hebben kunnen aantrekken is ook grotendeels te danken aan de vooruitstrevende architectuur van deze site. Met de restauratie van de vloer willen we deze dan ook veilig stellen en opnieuw de allure van weleer geven. De Ursulinensite in Sint-Katelijne-Waver is de enige Art Nouveau-site van die omvang in Vlaanderen die publiek toegankelijk is en dat moeten we koesteren.’

Ook de beleving van de site zal helemaal anders zijn. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Toerisme: ‘Het Ursulinenklooster is een verborgen parel in Vlaanderen. Wie in de wintertuin van het klooster binnenstapt, wordt 100 jaar terug de tijd in gekatapulteerd. Dit klooster is een potentiële trekpleister voor toeristen uit alle hoeken van de wereld.’ Voor die verdere ontwikkeling van het toeristisch potentieel, werken Stichting Kempens Landschap en vzw Wintertuin samen met Toerisme Vlaanderen en Visit Mechelen. Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V), covoorzitter van Kempens Landschap: ‘Zij nemen de promotie van de Wintertuin mee op in het toeristisch aanbod van de stad. De site is vanuit Mechelen makkelijk bereikbaar en is voor bezoekers van de stad een aantrekkelijke bijkomende attractie. Voor bezoekers die maar even in de stad zijn, is het belevingsparcours een laagdrempelige manier om de site te ontdekken. Wie langer blijft, kan een geleid bezoek reserveren en zo nog enkele extraatjes zoals de De La Fontaine refter en de Pianogalerij ontdekken.’ Om de extra bezoekers op te vangen, wordt ook het onthaal van de site aangepakt. Vanaf volgend jaar betreden bezoekers de site via een gloednieuwe ingang aan de historische zomergalerij aan de zijkant van het gebouw. Deze geeft rechtstreeks aansluiting op de parking die momenteel wordt heraangelegd en zorgt zo voor een toegankelijke ontsluiting van de site.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten