• 17/06/2024

Restaurant Ten Hove Mol heropent, hekwerk Jakob Smitsmuseum even weg

MOL – Het restaurant in Ten Hove Mol opent opnieuw de deuren. Vanaf morgen dinsdag 10 augustus mogen de serviceflatbewoners hun warme maaltijd opnieuw afhalen aan de zelfbedieningstoog. Vanaf maandag 23 augustus is iedereen welkom. Om het coronaveilig te houden, werkt men in twee shiften: om 11u30 en om 12u15. Reserveer uiterlijk de dag vooraf voor 12 uur via 014 33 16 00, activiteitentenhove@gemeentemol.be of aan de balie van Ten Hove, gebouw Werkwinkel, Jakob Smitslaan 24.

Mia Belmans (N-VA), schepen van senioren: ‘Door te werken in twee shiften, vermijden we dat er teveel mensen op hetzelfde moment aanschuiven voor een maaltijd. Als er voldoende ruimte is, kunnen de mensen van de eerste shift rustig blijven zitten als de tweede shift van start gaat.’ Je draagt een mondmasker als je je verplaatst, je ontsmet je handen voor de bedieningstoog, de medewerkers geven je een dienblad en bestek, je hoeft dit zelf niet te nemen, je bewaart overal voldoende afstand en je volgt de aangegeven looproutes.‘ Het lokaal dienstencentrum in Ten Hove kiest voor een stapsgewijze opstart van het restaurant. Door zelfbediening uit te testen met de serviceflatbewoners, krijgen we de kans te bekijken of de aangepaste en coronaveilige aanpak goed en vlot verloopt. Wanneer nodig sturen we bij voordat we de deuren openstellen voor iedereen op maandag 23 augustus.’

Woensdag 11 augustus start aannemer Smego met het demonteren van het hekwerk en de poort rond het Jakob Smitsmuseum in Sluis. Hele delen van het smeedwerk zijn door roest aangetast. Restauratiewerken zijn dan ook dringend nodig, anders dreigt het hekwerk verloren te gaan. De restauratiewerken duren mogelijks tot eind oktober. Daarna wordt alles weer netjes teruggeplaatst.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V): ‘Door de roest zijn sommige verbindingen losgekomen van de pilaren. Ook de scharnieren van de poortvleugels hangen af, waardoor de poort niet meer sluit. In het atelier van de aannemer wordt daarom alles gecontroleerd op ontbrekende delen, scheuren,… Weggeroeste delen worden vervangen, hekpunten worden hersteld. Na herstelling worden alle onderdelen gestraald, gemetalliseerd en voorzien van de nodige grond- en afwerklagen. Daarna is het hekwerk weer helemaal klaar om het Jakob Smitsmuseum ook de komende jaren te ‘beschermen’’.

Op zondag 15 augustus om 14 uur neemt de Molse gidsenkring je mee op rondleiding in de toonzaal van de Postelse abdijbibliotheek (Abdijlaan). Deelnemen kost vijf euro, ook vrijetijdscheques worden aanvaard. Inschrijven is verplicht tot 10 uur op de dag van de rondleiding via www.visitmol.be/oppadmeteengids.

Hans De Groof (N-VA), schepen van toerisme: ‘Samen met een gids breng je een bezoek aan de vernieuwde toonzaal van de bibliotheek met handschriften of miniaturen, wiegendrukken en uitzonderlijke drukken uit de vijftiende tot de achttiende eeuw. Bij deze waardevolle collectie bevinden zich de polyglotbijbel van Plantijn en schitterende plantenboeken van Dodoens en Maria Sybilla Merian. Deze werken zijn ook te bewonderen in het Plantijn-Moretusmuseum, Londen en Sint-Petersburg.’ De norbertijnenorde werd 900 jaar geleden gesticht en daaraan werd ook in de toonzaal aandacht besteed met onder meer een mooie oorkonde uit de twaalfde eeuw. Veel werken worden op groot formaat geprojecteerd. (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten