• 21/06/2024

Renovatiewerken aan ‘t Slot in Wortel opgestart, Zoersel gaat klassieke toer op

HOOGSTRATEN – Vandaag begonnen de renovatiewerken aan ’t Slot in Wortel. Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft, onderaan de foto), Faye Van Impe (N-VA, rechts in het bakje op de foto), schepen van Jeugd, en Piet van Bavel (Hoogstraten Leeft, links in het bakje op de foto) , schepen van stadsprojecten, gaven het startschot van de afbraakwerken, samen met een delegatie van Jeugdhuis ’t Slot en KLJ Wortel.

Burgemeester en schepenen gaven tevens toelichting over de werken die op stapel staan en de timing van die werken. Stad Hoogstraten kocht de site van ’t Slot aan in 2019. Door de aankoop en de renovatie is een locatie gegarandeerd voor Jeugdhuis ‘t Slot, KLJ Wortel en andere verenigingen. Bovendien wordt zo de historische langgevelhoeve behouden, die zo beeldbepalend is voor de dorpskern in Wortel.

Na de aankoop legden het jeugdhuis en de andere verenigingen samen met het stadsbestuur een intensief traject af om tot een renovatiedossier te komen. Door de renovatie van de hoeve is de werking van jeugdhuis ‘t Slot op lange termijn gegarandeerd. Daarnaast wordt de hoeve ook de nieuwe vaste stek van KLJ Wortel. Dat was dringend nodig, aangezien de lokalen van de KLJ sterk verouderd waren. Van Aperen: ‘Op deze manier creëren we voor iedere vereniging exclusieve ruimtes voor hun eigen werking. Maar er zijn ook gedeelde ruimtes zoals het sanitair, de keuken, de berging, de buitenruimtes en de materiaalopslag op de zolder. Door een intensieve samenwerking met de verenigingen zijn we tot een optimaal ontwerp gekomen.’

‘Vandaag vatten de afbraakwerken aan. Eigenlijk wordt het volledige gebouw afgebroken. Enkel de buitenmuren van de hoeve blijven staan, zodat het buitenaanzicht van de historische langgevelhoeve bewaard blijft. Het dak gaat eraf, de binnenmuren worden verwijderd en ook de bestaande vloeren verdwijnen. De riolering wordt vernieuwd, de funderingen worden versterkt en daarna komt er een stalen draagstructuur met nieuwe gemetselde binnenmuren en een nieuwe geïsoleerde dakconstructie. Voor de totale werken worden ongeveer 170 werkdagen voorzien. Dat wil zeggen dat we hopen op een oplevering van het volledig gerenoveerde gebouw in de zomer van 2024, tenzij er uitzonderlijke weersomstandigheden optreden.’ Gelijktijdig met de renovatie zal ook de buitenaanleg van de tuin van ‘t Slot gebeuren, evenals de vernieuwing van De Boomkes.

Vrijdag 22 september komen Bart Jacobs en Les Muffatti naar de Sint-Elisabethkerk in Zoersel. Eén dag later concerteert Musica Rivelata in de Bijl.

Op vrijdag 22 september brengen Bart Jacobs en Les Muffatti het Pescheurorgel weer tot leven in de Sint-Elisabethkerk. Bart Jacobs is organist-titularis van de Sint-Goedele kathedraal sinds 2012 en is ook een gevierd klavecinist. Vooral met de opname van de door hem gereconstrueerde orgelconcerto’s van J.S. Bach, met zijn barokorkest Les Muffatti uit 2019, behaalde hij grote successen. Jacobs formuleerde ter gelegenheid van het twintigste  concertjaar van het Pescheur-genootschap Zoersel een voorstel om een gloednieuw programma samen te stellen met orgelconcerto’s uit de achttiende  eeuw ten tijde van G.F.Händel. Dit programma wordt op 22 september op het historisch Pescheur-orgel gebracht. Afronden doet men met een receptie in de Bijl. Kaarten bestellen kan hier

Zaterdag 23 september brengt Musica Rivelata Barokke muziek in de Bijl. In 2002 richtten Hermelinde de Smet en Dominik Riepe het ensemble Musica Rivelata op. Zij bieden een gevarieerde bezetting aan, vertrekkend vanuit de instrumenten die ze bespelen: barokviool en -altviool, klassieke viool en altviool, gamba, klavecimbel, pianoforte en clavichord. Op het programma staan werken van de vroege barok tot de tijd van Beethoven. In de Bijl laten ze zich bijstaan door gambist Piet Van Steenbergen. Zij brengen een programma met muziek uit Duitsland, het aanbod van kamermuziek en solowerken voor viool, gamba en klavecimbel is er onuitputtelijk. Naast de bekendere hoog-barokke componisten Bach en Fux komen ook hun fantasierijke zeventiende-eeuwse leermeesters Buxtehude en Abel aan bod. Info hier  (EM / Foto Stad Hoogstraten)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten