Renovatie historische gevels PTS Boom achter de rug
BOOM-Kom je Boom binnen dan kan je niet naast het monumentale gebouw van de Provinciale Technische School aan de Beukenlaan kijken. Bijna een eeuw is het een trotse baken in het Boomse landschap. Het gebouw aan het gemeentepark was onderdeel van een revolutionaire stadsplanning juist na wereldoorlog I. Dit noordelijk deel van Boom was toen een moerassige vallei met bossen en arme landbouwgronden. Het idee om in België tuinwijkprojecten te maken naar Engels model kreeg hier vorm. Midden de jaren ’20 kwam het project van de grond met een park, een tuinwijk met kerk en lagere school, een watertoren, een elektriciteitscabine, nieuwe verbindingen en straten en ook een nieuwe technische school. Met de bouw van de PTS werd gestart in 1926.
De stijl van het gebouw van de PTS houdt het midden tussen art deco en modernisme. Het eerste zien we in de hal met haar donkergroene glazuurtegels. De traphal ook bekend als decor uit de Ketnet serie: #LikeMe. Het modernisme lees je vooral af aan de gevels, waar diverse materialen, waaronder uiteraard Boomse baksteen en lijnvoeringen elkaar subtiel in evenwicht houden. De lange gevel aan de Beukenlaan heeft een zeker ritme door zijn lengte en loopt uit op de imponerende watertoren.
Twintig jaar geleden kreeg het gebouw het statuut van beschermd monument. Sindsdien zet het provinciebestuur samen met Dienst Erfgoed en Architectuurliefhebbers Boom ( ALB) in op een systematische renovatie en restauratie van PTS Boom. Er kwam een masterplan en een aanpak in fazen. In 2012 werden de platte daken van de klassenvleugel en de koepel aangepakt. De volgende fase was de herwaardering van de oude turnzaal en in 2020 begon de restauratie van de werkhuizen. Het plaatje is nu rond met de restauratie van de gevels. Deze gevels, gekenmerkt door een mix van blauwe hardsteen, rode klampsteen en witte imitatiesteen, zijn zorgvuldig gerestaureerd. Losliggende imitatiesteenblokken werden verankerd en metselwerk werd hersteld.
Het herstel past in het plaatje van geschiedenis en toekomst. Met behoud van het waardevolle erfgoed en het cultureel verleden. Erfgoed en duurzaamheid gaan hier hand in hand. Tijdens alle restauratiefases werden diverse ingrepen inzake energieverbruik, geluidsisolatie en binnenklimaat uitgevoerd.
Ook de voortuin wordt opnieuw aangepakt. Hiervoor kreeg men hulp van de leerlingen van PTS Mechelen.
Voorbereiden voor morgen met respect voor gisteren.
Tekst en foto’s: gust charrin