• 23/06/2024

Reis langs planeten in Vrijbroekpark, na zes jaar opnieuw een Mechelen Muurt

MECHELEN – In Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen reis je deze zomer langs planeten met bijzondere bewoners samen met de Kleine Prins. Laat je helemaal onderdompelen in dit prachtige verhaal, word weer even kind en geniet ten volle van de magie.

Deze wandeling kwam tot stand in samenwerking met Musée Muys. Deze zomerwandeling kun je de hele zomervakantie lang doen. De wandeling is toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s. Ze is twee kilometer lang en je kan er een halve dag mee vullen. Je moet niet reserveren. Start aan de grote speeltuin naast de taverne (de wandelkaart vind je op www.vrijbroekpark.be > kalender > Zomerwandeling De Kleine Prins). Meer info kan je verkrijgen aan het onthaal van het Vrijbroekpark of op  015/45 13 80.

Zes jaar na de vorige komt er een tweede editie van Mechelen Muurt. Onder het curatorschap van kunstenaars Gijs Vanhee en Jonas Tuch worden deze zomer acht muurschilderingen gerealiseerd door lokale en nationale kunstenaars. Opvallend: Mechelen Muurt 2.0 bevindt zich bijna volledig buiten de stadsmuren. De Mechelse stadswijken worden in de verf gezet.

Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Straatkunst heeft een lange en controversiële geschiedenis, maar is de laatste twee decennia flink geëvolueerd en opnieuw uitgevonden als een hoge kunstvorm. Met de eerste editie van Mechelen Muurt in 2015 waren we één van de pioniers in Vlaanderen. De kunstwerken zorgden voor een heropwaardering van bepaalde buurten en vielen in de smaak bij inwoners en bezoekers. Ondertussen zijn er tal van nieuwe muurschilderingen in het Mechelse straatbeeld bij gekomen en schieten de murals ook elders als paddenstoelen uit de grond.’

Street artist Gijs Vanhee: ‘Het besef groeit dat kwalitatieve street art de aantrekkingskracht van een stad verhoogt.’ Voor de tweede keer geeft hij de tentoonstelling vorm, dit keer in duo met Jonas Tuch. De spits afbijten doet Gijs Vanhee deze maand met een muurschildering op het gebouw van Woonpunt in de Lijsterstraat 16, in de wijk Oud Oefenplein. De overige muren worden in augustus en september aangepakt. Drie locaties kent men nu al: Donkerlei 80 (wijk Generaal De Ceuninckstraat), speelplein Hamerstraat 21-25 (wijk Arsenaal) en Vaartdijk 68 (Muur CVO Crescendo).

Het Cultuurcentrum, RADAR en de curatoren zochten voor deze editie naar grote muren in de wijken en dorpen van Mechelen. Zeven van de acht locaties bevinden zich dan ook ‘extra muros’. Een bewuste keuze, waarbij cultuur en sociale cohesie hand in hand gaan. Siffer: ‘Cultuur brengt mensen samen en dat is zeker zo in onze wijken en dorpen waar vaak al een sterke buurtwerking actief is.’  Een – nu nog – onbekende Mechelaar mag de laatste muurschildering in september voor zich nemen. Een voorstel indienen kan vóór zaterdag 31 juli via www.mechelenmuurt2.0@gmail.com. Op maandag 9 augustus maakt een professionele jury de winnaar bekend. Parallel presenteert de stad in het Cultuurcentrum een reeks lithografieën met werk van de genodigde kunstenaars. De expo Mechelen Muurt Geprint vindt plaats van woensdag 28 juli tot en met zaterdag 22 augustus. (EM – Foto Ine Musée Muys)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten