• 24/05/2024

Regio Neteland organiseert fietslessen in Herentals en wandeling in Olen

HERENTALS – Vanaf woensdag 25 augustus organiseert Neteland Welzijn en Zorg samen met stad Herentals gratis fietslessen voor volwassenen. Mobiliteit is in die regio een belangrijk thema. Bovendien merken de sociale diensten van de deelnemende gemeenten (Herentals, Herenthout, Olen, Grobbendonk, Lille, Kasterlee en Vorselaar) al langer de nood om deze lessen te organiseren. Niet iedereen heeft immers als kind de kans gehad om te leren fietsen.

Een aantal maanden geleden startten de voorbereidingen met de zoektocht naar een geschikte  locatie en lesfietsen. Voor de lesfietsen werd beroep gedaan op vrijgevige Kempenaren die bereid waren hun oude fiets te doneren voor dit project. Dankzij de hulp van de vrijwilligers van de Fietsbieb werden deze fietsen hersteld en kunnen de deelnemers op een veilige manier leren fietsen.  Er hebben zich een achttiental deelnemers ingeschreven voor de lessen. Wie wil, kan zijn/haar lesfiets kopen tegen een zeer democratische prijs. Er zullen enkel kosten aangerekend worden die nodig waren om de fiets te herstellen.

Bart Michiels (CD&V), schepen van sociale economie in Herentals: ‘Misschien staan er niet zoveel mensen bij stil, maar de kracht van een fiets is niet te onderschatten. Een fiets hebben en kunnen fietsen vergroot meteen je actieradius, maakt je verplaatsingen veel vlotter én heeft een heel positief effect op je gezondheid, je sociaal netwerk én je tewerkstellingskansen.’

 ‘Daarom is het fantastisch dat dit project al zo’n groot succes heeft nog voor het opgestart is. We zijn iedereen die een fiets geschonken heeft heel dankbaar. En ook de vrijwilligers die de fietsen opnieuw rijklaar gemaakt hebben en die de cursussen gaan geven willen we bedanken. Door hun inbreng dragen ze meteen bij aan de verbetering van de levenskwaliteit én de tewerkstellingskansen van onze fietscursisten. Dat vinden we hartverwarmend. We zijn ook de mensen van Moktamee dankbaar die ons een aantal lokalen ter beschikking stellen. ‘

De volledige cursus bestaat uit vijftien fietslessen tussen 25 augustus en woensdag 1 december. Deze periode is nodig om technisch te leren fietsen én om vertrouwd te worden met het verkeer. Na de lessenreeks volgt een korte workshop waar de deelnemers leren hoe zij hun fiets kunnen herstellen.

De lessen vinden plaats in het Francesco Paviljoen in de Bovenrij. De lesgevers zijn vrijwilligers die hiervoor de nodige opleiding kregen. De lessen in 2021 zijn volzet, maar mensen die in 2022 willen deelnemen, mogen  contact nemen met de sociale dienst van hun gemeente. Meer info via activering@regioneteland.be.

Aanstaande zondag 22 augustus kan je terecht voor een gegidste wandeling in Olen, meer bepaald in Teunenberg, dat is uitgegroeid tot een uitgestrekt bosgebied met naaldbomen waar het heerlijk wandelen is. In de jaren ‘50 werd hier het Brits militair domein gevestigd, ook ‘het Engels Kamp’ genoemd. Tijdens de wandeling kom je langs enkele voormalige opslagplaatsen als stille getuigen van het militair verleden en wandel je op de oude spoorlijn die dit gebied doorkruist. Je kan vertrekken om 10 of 14 uur voor negen kilometer. Verzamelen op het dorpsplein (aan de pottenfontein), Dorp 1. De wandeling is niet rolstoeltoegankelijk, maar wel buggyvriendelijk. Inschrijven doe je via www.regioneteland.be/zomerwandelen/. (EM / Foto Gemeente Herenthout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten