Ree, vos en marter gespot bij Hoogmolenbrug
- Dieren
- Ronny Mullens
- 23/05/2024
- 37
SCHOTEN – Op 13 mei verscheen voor het eerst een ree op een van de monitoringscamera’s bij de ecostrook van de Hoogmolenbrug. De brug loopt over het Albertkanaal en verbindt Deurne en Wijnegem met Schoten. Via een bijzondere strook natuur aan de rand van de brug – de ‘ecostrook’ – kunnen sinds voorjaar 2023 ook dieren het kanaal oversteken. Enkele foto’s en video’s gaven eerder al aan dat alvast vos en marter de aanloopzones naar de ecostrook hadden ontdekt. De waarneming van de ree is een belangrijk succes voor Groen Kruis, waarvan de partners samen ijverden voor de komst van de ecostrook. Dit jaar schaalt de provincie Antwerpen de monitoring van de ecostrook en de omgeving overigens sterk op. De provincie werkt daarvoor samen met de Universiteit Antwerpen, Natuurpunt en GruunRant. De ecostrook zelf is aangelegd door De Vlaamse Waterweg.
Van bij het begin was de ree een ‘symboolsoort’ voor het project: wanneer de ecostrook geschikt blijkt voor reeën, is ze namelijk ook geschikt voor een heleboel kleinere diersoorten.
Omdat grotere diersoorten zich niet snel door mensen laten spotten, startte de provincie Antwerpen in juli 2023 met sporadische cameramonitoring van de ecostrook en van de aanloophellingen op beide oevers. De wildcamera’s leverden al snel enkele leuke beelden op.
De ecostrook ligt als berm van de Hoogmolenbrug grotendeels verborgen achter een houten afscherming. Daar, buiten het zicht van automobilisten en fietsers kleuren planten en dieren hun eigen groenverbinding in over het Albertkanaal. Amper 2,65 meter breed en met de rijstroken voor auto’s en fietsers er vlak naast, was het even afwachten hoe snel de grotere diersoorten de ecostrook zouden ontdekken.
Wat kleinere diersoorten en planten betreft, was het succes van de ecostrook wél al heel snel duidelijk. Zo telden vrijwillige waarnemers afgelopen jaar zo’n 260 plant- en diersoorten op de ecostrook en in de afgeschermde aanloopzones die naar de brug leiden. Dat is een mooi resultaat voor het eerste jaar van de ecostrook. Bij de dieren noteerden de vrijwilligers vooral insecten, vogels en kleine bodemdieren zoals slakken, en ook enkele zeldzamere vogels.
Het is nog niet helemaal zeker dat de vos en de marter in kwestie via de ecostrook ook al echt het kanaal oversteken. Van op de ecostrook zelf is er nog geen fotobewijs. De cameramonitoring van vorig jaar was alleen indicatief bedoeld.
Er bestaat voor dit type natuurverbindingen nog geen gestandaardiseerde monitoring van dieren- en plantensoorten. Voor volwaardige ecoducten – wijde bruggen die alleen voor dieren toegankelijk zijn – is dat wel het geval. De ecostrook van de Hoogmolenbrug, die het brugdek deelt met rijstroken voor fietsers en autoverkeer, is daarentegen behoorlijk uniek. De provincie Antwerpen werkt daarom samen met Universiteit Antwerpen en met de hulp van vrijwilligers van Natuurpunt en GruunRant zelf een monitoringsprogramma uit.
Beelden provincie Antwerpen