• 19/07/2024

Rechter beslist: Loranne Smans (Mortsel/Mol) mag niet naar Spelen

MORTSEL – De rechter in kortgeding heeft vanavond beslist dat Loranne Smans (zie foto), geboren in Mortsel en woonachtig in Mol, niet naar de Olympische Spelen mag.

Smans staat dertiende op de wereldranglijst waardoor België een atlete mocht afvaardigen in het snowboarden.

Tot eenieders verbazing verkoos Sport Vlaanderen om niet Smans te selecteren, maar Evy Poppe (17), die pas 34ste staat op de wereldranglijst.  In principe mogen enkel atleten die bij de top 30 staan naar de Spelen.  Poppe werd wel jeugdwereldkampioene.

De klacht van Smans werd nu ongegrond verklaard. Volgens haar manager is zij erg aangedaan door deze uitspraak. Dat bleek ook uit haar zeer emotioneel bericht op Instagram dat al bijna 8 000 keer werd geliked. Door al deze heisa heeft ook Poppe het moeilijk.

Loranne kan nog in beroep gaan maar dat heeft geen zin want na maandag kan er niks meer veranderd worden aan de selectie.

Hieronder de boodschap die zij gisteren al postte:

‘Ik heb mezelf als 13de gekwalificeerd in de Olympic Quota Allocation List, iets waar ik enorm trots op ben. Top 30 vrouwen wereldwijd op die lijst kwalificeren zich voor de Olympische Spelen.’
‘Toch heb ik voorbije zaterdag van mijn federatie vernomen dat ze de andere Belgische snowboardster die als 36ste is geplaatst willen sturen op basis van ‘nationale criteria’. Om jullie een idee te geven: zij zou zich kwalificeren voor de Olympische Spelen met twee Premium Europa Cups waar slechts twee deelnemers uit de Olympische top 30 meededen. Ze eindigde daar als zevende van de vijftien en vierde van de twaalf deelnemers. Terwijl ik mij in de Olympische top 30 heb gekwalificeerd met twee vierde plaatsen op Wereldbekers en een negende  plaats op het Wereldkampioenschap waar zo goed als het hele Olympische veld aan deelnam. Oneerlijk? Onwezenlijk? Zo voel ik mij hierover.’
‘Belangrijke side note: die ‘nationale criteria’ en in het bijzonder de aanpassingen achteraf zijn nooit duidelijk aan de atleten gecommuniceerd.
Ik ben vooral in ongeloof. Ik kan niet geloven dat zoiets kan gebeuren, want het slaat voor mij nergens op. Mijn hart is gebroken. Ik ben er kapot van. Ik ben woedend.’
‘In 2018 stuurde België drie snowboarders naar de Olympische Spelen, dat hadden er vier kunnen zijn als ik mijn voorste kruisband niet had gescheurd in de maanden vóór de Spelen. In 2022 ben ik de enige Belgische snowboarder die een plek in de top 30 voor België heeft veiliggesteld. Een resultaat van mijn harde werk, maar ik mag mijn droom niet gaan waarmaken. Van drie snowboarders naar één gaan en niet eens degene die zichzelf én België heeft gekwalificeerd in de top 30 willen sturen… DIT IS VERNEDEREND.’
‘Voorlopig ben ik al mijn vertrouwen en respect voor mijn federatie kwijt. De werking is grondig fout als zoiets kan gebeuren. Zij hebben net mijn droom (én mijn mentale gezondheid) waar ik de afgelopen acht  (zo niet meer) jaar voor heb gewerkt kapot gemaakt. Zij zouden me allemaal héél dankbaar moeten zijn, want als het niet dankzij mij was, zou er HELEMAAL GEEN Belgische snowboarder in Peking staan. Ik hoop dat ze daaraan denken als ze op het vliegtuig naar China stappen.’
‘Ik weet dat ‘topsport’ heel hard is, dat weet ik als geen ander. MAAR het is alleen hard voor de atleet. De federatie vliegt immers naar China met een ticket dat ik, Loranne Smans, aan hen heb bezorgd.’
‘Voor alle duidelijkheid, ik snowboard nog steeds ontzettend graag. Ik weet dat een incident als dit (ik gebruik liever het woord schandaal) niet definieert hoe goed ik ben als snowboarder. Ik ben veel groter dan dat. HEEL VEEL DANK aan mijn familie, mijn lief, mijn manager, mijn vrienden, mijn sponsors en alle mensen om me heen die me in alles blijven steunen. Ik weet niet wat ik zonder jullie zou doen . Ik wil ook nog even toevoegen: dit is zeker niet het laatste hoofdstuk.’ (EM / Foto FB)
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten