Rechtenstudenten UA halen finale in meest prestigieuze Europese pleitwedstrijd

ANTWERPEN – Binnenkort is het aan de Rode Duivels, maar voor vier masterstudenten rechten van UAntwerpen zit het EK er al op. En ze speelden een schitterend tornooi. In de prestigieuze ELSA Human Rights Moot Court Competition schopten ze het tot de finale. Onderweg stuurde het kwartet onder meer Oxford University naar huis.
Leren pleiten maakt ontegensprekelijk deel uit van de opleiding rechten op de Antwerpse universiteit. De campus beschikt onder meer over een eigen pleitlokaal, waar studenten de vurigste pleidooien afsteken.
Maar soms zien ze het ook groter: vier studenten schreven zich in september 2020 in voor de ELSA Human Rights Moot Court Competition, zowat de meest prestigieuze pleitwedstrijd in Europa. Dat blijkt onder meer uit de samenstelling van de jury in de finale: drie ex-rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens namen die taak voor hun rekening.
Mathieu Leloup (rechts op de foto), mandaat-assistent en samen met Frédéric Vanneste coach van het Antwerpse team: ‘Studenten uit alle 47 landen die lid zijn van de Raad van Europa, kunnen er aan deelnemen.’
‘Er wordt een fictieve zaak gepleit voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Fictief, maar het thema was wel actueel: een boze burger stapte naar de rechter omdat hij de strenge maatregelen die zijn land uitvaardigde tijdens een pandemie, wilde aanvechten. Via camera’s en artificiële intelligentie was hij geïdentificeerd op een betoging tegen die maatregelen. Hij ontkende aanwezig te zijn en meende dat zijn recht op privacy geschonden was.’
Aan de voorrondes deden 90 ploegjes van maximaal vier studenten mee. Het Antwerpse viertal, bestaande uit Catoo De Koker, Aline Grossen, Thomas Swennen en Sebastiaan Zandwijk (van links naar rechts op de foto) gooide hoge ogen.
Het kwartet werkte zich door de regionale voorrondes en plaatste zich bij de achttien finalisten en vervolgens tot in de kwartfinale. Daar schakelden ze Oxford University uit.
In de halve finale was de University of London het kind van de rekening. In de finale wachtte het team van de Spaanse IE University op de Antwerpse delegatie. De Spanjaarden trokken uiteindelijk aan het langste eind, maar Thomas Swennen uit Hemiksem sleepte zowel in de halve finale als in de finale de prijs van beste pleiter in de wacht.
Aline Grossen uit Schoten: ‘Het was een spannende finale, op hoog niveau. Uiteindelijk haalden we het net niet. Jammer natuurlijk, maar we hebben een fantastische week gehad. De wedstrijd was erg intensief, al van in september. We werden super begeleid door de universiteit en hebben echt enorm veel bijgeleerd. Binnenkort moet ik mijn scriptie nog verdedigen: daar ga ik na deze wedstrijd zeker met veel meer zelfvertrouwen staan. Ook voor onze professionele carrière betekent deze wedstrijd echt een meerwaarde.’ (EM / Foto Universiteit Antwerpen)