• 27/05/2024

Re-actmentevenement in Nieuwmoer herdacht Engelse en Amerikaanse bevrijders

KALMTHOUT – Vandaag vond in Kalmthout (Nieuwmoer) een groots re-enactment evenement plaats. Met ‘Operation Pheasant’ herdacht men de bevrijders van de Britse 21e Army Group en de Amerikaanse 104e lnfantry Division.

2nd Armored in Europa en de Nederlandse re-enactment vereniging MARS sloegen hun militair kamp op achter de terreinen van DBT aan de Magermanse Heide (Rijkmaker Nieuwmoer). Zij deden dat op dezelfde manier als in 1944.

De toeschouwers kregen een beeld van het dagelijkse leven van een soldaat in 1944. Daarnaast was er ook een indrukwekkende verzameling van voertuigen en origineel oorlogsmateriaal te zien.

In de loop van de dag brachten de organisatoren twee keer een historisch spektakel van telkens 45 minuten. Zo herbeleefde het publiek het hoogtepunt van Operation Pheasant. Wees gerust: er werd enkel met losse flodders geschoten. In totaal namen een kleine 300 mensen deel aan het re-enactment spektakel. Zij kwamen uit liefst zeventien verschillende landen.

Operation Pheasant was een massale militaire operatie waarmee Noord-België en Noord-Brabant werden bevrijd van de Duitse bezetter. De operatie begon op 20 oktober 1944 en duurde tot 4 november 1944.

Het was een van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. De Amerikaanse 104th Infantry Division – ook gekend als de Timber Wolves – onder leiding van generaal-majoor Allen Terry vocht samen met de Britse 147th Royal Tank Regiment. Eerste luitenant Cecil H. Bolton ontving hiervoor later de ‘Medal of Honor’, de hoogste Amerikaanse dapperheidsonderscheiding.

De militaire operatie was de rechtstreekse aanleiding voor de bevrijding van de regio. Vanuit Kalmthout (Nieuwmoer) trokken de bevrijders verder naar Brasschaat, Achtmaal, Zundert, Rijsbergen, Rucphen tot in Etten- Leur.

‘Die militaire operatie is niet zo bekend omdat er weinig over werd verteld. Bijna 80 jaar later wilden wij iedereen Operation Pheasant laten herbeleven met een historisch spektakel’, vertellen Sidney Hesselberth en Rudi Smeets. Zij coördineerden samen met Stijn Steegen het grote re-enactmentevenement.

Hesselberth: ‘Ik luisterde altijd heel gepassioneerd naar de oorlogsverhalen van mijn grootvader. Sinds 1998 is het mijn hobby. In 2000 sloot ik aan bij Mars, de grootste vereniging van Nederland voor militaire, levende, geschiedenis. Door re-enactment herdenken wij de Britse en Amerikaanse bevrijders van onze regio. Dat doen we om de vier à vijf jaar met groots opgezette historische spektakels, maar even vaak met ingetogen kleinschaligere herdenkingsmomenten.’

Smeets: ‘In Kalmthout kennen veel mensen mij van onze zaak PP Textiel. Dat ik Amerikaans oorlogsmateriaal verzamel en in 1999 de ‘Second Armored Division’ oprichtte is minder bekend Wij verzamelen voertuigen en origineel oorlogsmateriaal van Amerikanen. Op een internationaal herdenkingsmoment in het Nederlandse Bussem in 1999 ontmoette ik Sidney. Het klikte meteen en we werken nog steeds samen.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten