• 21/06/2024

Rampenplan afgekondigd na zeer zwaar verkeersongeval op E19, chauffeur was onder invloed

BRECHT – Omstreeks 12 uur deze middag vond er een ernstig verkeersongeval plaats op de E19 richting Breda. Daarbij kantelde een touringcar.
De snelweg werd naar aanleiding van het ongeval afgesloten tussen Antwerpen-Noord en Sint-Job-in-‘t-Goor. Omwille van de ernst van de situatie werd de gemeeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd.
Op de bus zaten vooral passagiers met de Franse nationaliteit, een minderheid met de Spaanse nationaliteit.
Er waren ook mensen met de Canadese, Mexicaanse, Kroatische en Amerikaanse nationaliteit.
De bus was op weg naar Nederland. De ramen en deuren werden vernietigd.
De diensten van de gemeente Brecht staan in contact met de consulaten om familieleden op de hoogte te brengen.
Het ongeval kostte het leven aan twee slachtoffers. Uit respect voor de nabestaanden en familieleden geeft het lokaal bestuur geen verdere details over hun identiteit. De gemeente leeft erg mee met de families van de slachtoffers.
Andere passagiers werden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de buurt. 
Naar aanleiding van het ongeval werd de E19 tussen Antwerpen-Noord en Sint-Job-in-‘t-Goor afgesloten. De politie voorziet een omleiding. Meteen na het ongeval ontstond een enorme verkeerschaos omdat mensen in de ontstane file geen weg op konden. Hou rekening met ernstige verkeershinder. Blijf op de hoogte via www.wegenenverkeer.be.
Lokaal bestuur Brecht zal regelmatig een update geven van de situatie.
Achteraf maakte het parket bekend dat de 35-jarige buschauffeur onder invloed was van drugs. Hij werd opgepakt. Omstreeks 16 uur verkeerden nog vijf passagiers in levensgevaar. Vijf anderen zijn zwaargewond.
Dertien werden lichtgewond. Het gemeentebestuur van Brecht zorgt voor overnachtingsmogelijkheden.

De bus is van de baan afgeweken en vervolgens eerst rechts tegen een betonnen vangrail gebotst. Daarna is de bus naar links uitgeweken en ook daar tegen een betonnen vangrail terechtgekomen en dan gekanteld.

Er zaten in totaal 33 passagiers op de bus, die richting Amsterdam reed.

Het cultureel centrum van Schoten werd ingericht als noodcentrum.

De bus was van BlaBlaCar, een online carpoolplatform. Via de app worden bestuurders die een autoreis gaan maken gekoppeld aan passagiers die willen meerijden.

De passagiers betalen nadien een bedrag aan de bestuurder om de kosten te delen.

Er rijden bussen van BlablaCar rond in Frankrijk, België en Nederland.

Mensen die vanavond naar optredens gaan in het Sportpaleis of de Lotto Arena kunnen moeilijkheden ondervinden om er te geraken vermits de weg door de parket nog urenlang wordt afgesloten.

Waarnemend burgemeester Iefke Hendrickx (N-VA) gaf de info vrij op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie, samen met Lieselotte Claessens van het Antwerps parket. (EM)

WORDT VERVOLGD
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten