• 21/06/2024

Radio Rix brengt leven van JMH Berckmans, Hoboken breidt Geefbibs uit

DEURNE – Radio Rix, de radiopoot van cultuurcentrum Deurne en Cinema Rix, lanceert in coproductie met Antwerpen Boekenstad een Podcastreeks rond het leven en werk van een bijzonder auteur: ‘De Man die zijn Snor in Brand stak’, Het leven en de Taalmuziek van de eenzame chroniqueur van Antwerpen: Jean-Marie Berckmans. Tot en met begin april publiceert Radio Rix wekelijks op donderdag een aflevering op de gangbare podcastplatformen.

J.M.H. Berckmans bracht in de jaren ’90 al ‘Het Verhaal van een eenzame, angstige man’ in een dolgedraaide samenleving waarop hij geen vat heeft. Hij eindigde in  2008 in een mistroostige OCMW-flat aan de Lange Batterijstraat in Antwerpen. Maar zijn teksten bulderen, leven, tieren, brullen, grappen, grollen, schreeuwen, huilen, ontroeren, vertederen, raken  in een volstrekt eigen taal die van JMH Berckmans (zie foto) een groot schrijver maakt.  Het team van cc Deurne en Cinema Rix startten vorige zomer met live radioshows, onder de noemer Radio Rix. Sinds het najaar maakten ze de switch naar podcasts, als medium om volledig coronaproof aan cultuurspreiding te doen. Samen met Antwerpen Boekenstad maken ze nu ‘De Man die zijn Snor in Brand Stak’. Marcel Vanthilt gidst de luisteraar vijf afleveringen lang doorheen het leven en werk van een schrijver aan wie hij een warm hart toedraagt bijgestaan door Kristien De Proost, Geert Breës, Delpine Lecompte en Jeroen Olyslaegers. Elke donderdag publiceert Radio Rix een aflevering op de podcast-app. Te beluisteren via  www.ccdeurne.be/berckmans.

Het district Hoboken breidt het aantal geefbibs in het straatbeeld uit. Via de Buurtcontracten van Stadsmakers Hoboken kan een Geefbib aangevraagd worden. Een Geefbib is een ruilboekenkastje in het openbaar domein waar iedereen een boek kan vinden naar zijn gading, het kan meenemen, lezen en terugplaatsen. Er mag ook een ander boek in de plaats worden gezet. Zo brengt de Geefbib het boek letterlijk en figuurlijk naar de straat en schenkt het de boeken een tweede leven. Het concept past perfect in het opzet van een Buurtcontract want het zorgt voor meer sociaal contact. Via een Buurtcontract van Stadsmakers Hoboken kunnen bewoners met een ruilboekenkast starten. Ze bekomen wat startgeld om een kastje tweedehands te kopen en te pimpen of er zelf eentje te maken.

Op www.stadsmakershoboken.be  kan je een buurtcontract opstarten en zo een Geefbib aanvragen. Om de buurtcontracten te promoten, schenkt het district alvast vijf kant-en-klare kastjes weg aan de eerste vijf Hobokenaren die vanaf zondag 21 maart om 10 uur een aanvraag indienen. De voorwaarden lees je hier: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-hoboken-1/dienstverlening-and-toelagen/buurtcontract-in-hoboken.  Elke Hobokenaar met frisse ideeën die, bijvoorbeeld de straat of de buurt wilt vergroenen of meer verbondenheid in de buurt creëert, kan op zoek gaan naar minstens vier andere buren en een Buurtcontract aanvragen. De afspraken worden dan vastgelegd in een contract. Ieder jaar worden de resultaten bekeken. Er zijn in Hoboken al  dertien Buurtcontracten waarmee onder meer bloemenperken, petanquebanen en Geefbibs werden gerealiseerd. Tom De Boeck (sp.a), schepen van cultuur: ‘Door de Geefbibs kan de Hobokenaar het leesplezier delen met de buurt. Je ontdekt boeken die je anders wellicht nooit zou vastnemen. Het ruilen van een boek brengt nieuwe inspiratie en de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.’ (EM / Foto Cultuur Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten