• 23/06/2024

Rad van Fortuin in Lier, opwaardering van handelskern in Duffel

LIER – Op zaterdag 18 en zondag 19 maart mag je je verwachten aan een extraatje tijdens ‘Lier Winkelplezier’.

Wanneer je gaat shoppen bij één van de Lierse handelaars, ga dan met je aankoopbewijs naar de infostand aan het begin van de smalle Antwerpsestraat. Daar mag je aan het ‘Rad van fortuin’ draaien om kans te maken op prijzen.

In de prijzenpot: een boottocht door Lier, een proeftoer, Lierse gadgets en één gelukkige winnaar krijgt een helikoptervlucht boven de stad cadeau.  Aan het rad draaien kan op beide dagen van 13.30 uur tot 17 uur (enkel aankoopbewijzen van 18 en 19 maart zijn geldig). Aan de winkels wordt gevraagd ook op zondag de deuren te openen vanaf 13.30 uur.

Een jaar geleden stelde het lokaal bestuur van Duffel IGEMO aan om de handelskernen nieuw leven in te blazen. Het afgelopen jaar werd een draaiboek opgemaakt met een actieplan voor duurzame oplossingen rond de stedenbouwkundige aanpak, de activering, de strijd tegen leegstand en samenwerking met en tussen de handelaren.’

‘Het hierbij voorziene participatietraject ging van start op 7 februari met rondetafelgesprekken. Het 40-tal aanwezige handelaars en de drie handelsverenigingen, VWDC (Verenigde Winkeliers Duffel Centrum), de Middenstandsvereniging Duffel Oost VZW en Unizo, schoven bij de gemeente aan tafel om te debatteren bij een hapje en een drankje.

Dirk Broes (N-VA), schepen van lokale economie en middenstand: ‘Met dit traject wil IGEMO de juiste mensen, op het juiste tijdstip, op de juiste plek bij elkaar  brengen. In deze eerste participatiefase ging  men samen aan de slag om mogelijke acties te bespreken en een plan van aanpak voor te bereiden. Tijdens brainstormsessies kreeg de gemeente uit eerste hand feedback over de uitgewerkte ideeën en werden nieuwe mogelijkheden op tafel gelegd.’

De thema’s voor de brainstormsessies waren: hoe kunnen we een kernwinkelgebied afbakenen waarbinnen acties kunnen worden ondernomen die de handel binnen dat gebied kunnen stimuleren?, hoe kan er een bijkomende mix aan winkels aangetrokken worden?, hoe kunnen er enthousiaste klanten en passanten aangetrokken worden die graag in die handelskernen vertoeven? en hoe kunnen handelaren zich ook digitaal profileren in de gemeente Duffel?

Broes: ‘We gaan op basis van de resultaten van de rondetafelgesprekken een vervolg uitwerken waarbij ook andere belanghebbenden in het debat zullen betrokken worden. We willen gedragen acties op poten zetten, want het doel is duidelijk: een structurele bevordering van het handelsklimaat.’

Benjamin Van Wijnendaele (Groen): ‘Al acht jaar wordt er gestudeerd en worden nieuwe plannen gemaakt, maar van actie in de winkelstraten is niets merkbaar. We moeten onze middenstanders niet ondersteunen met gesprekken, maar met concrete acties. Begin maart starten grote rioleringswerken aan de Hondiuslaan. De Duffelse handelaars zijn dan ook erg ongerust wat de impact hiervan zal zijn op de bereikbaarheid van hun winkels. Een campagne om lokaal te winkelen is nu wel het minste dat we kunnen doen. Daarnaast is een coördinator die deze werken opvolgt noodzakelijk. Die is het aanspreekpunt voor de handelaars. N-VA en CD&V moeten niet blijven wachten maar actie ondernemen. De handelaars staan onder serieuze druk: eerst corona, dan hoge energieprijzen, nu die wegenwerken. De tijd van eindeloze gespreksrondes is voorbij. De aangekondigde boost van de winkelstraten moet nu zichtbaar worden. Dat is overigens niet alleen belangrijk voor de handelaars zelf. Ook de Duffelaars hebben nood aan vlot en aantrekkelijk lokaal kunnen winkelen.’ (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten