Putte brengt hulde aan De Putter, dag vol activiteiten in stadsmuseum Lier
PUTTE – De Putter, ook distelvink genoemd, is uitgeroepen tot Vogel van het Jaar. Om deze speciale vogel te eren, slaan de gemeente Putte, Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt De Putter de handen in elkaar om de perfecte leefomgeving te voorzien.
Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt vonden bij de gemeente Putte, gezien de naam, de ideale partner om dit project aan te gaan. Elke partij draagt zo een steentje bij. De gemeente verruigt twee gebieden om een meer geschikt leefgebied te creëren. Daarnaast zorgt Vogelbescherming Vlaanderen voor het ideale zaadmengsel dat de lokale afdeling van Natuurpunt ‘De Putter’ kan inzaaien om voldoende voedsel beschikbaar te maken voor de Vogel van het jaar.
Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester): ‘Wij zijn verheugd om samen te werken met deze twee partners om de leefomgeving van De Putter te verbeteren. We hopen dat deze initiatieven bijdragen aan een gezonde en bloeiende populatie van de vogel in onze regio.’ ‘De Putter is een prachtige vogel die veel waardering verdient’, zegt men bij Vogelbescherming Vlaanderen. ‘Door onze krachten te bundelen, kunnen we stappen zetten om de biodiversiteit te bevorderen en het leefgebied van het beestje te verbeteren.’
Jeroen De Cuyper (N-VA), schepen van leefmilieu: ‘Dankzij de gezamenlijke inspanningen van gemeente Putte, Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt wordt er gewerkt aan het behoud van deze bijzondere vogelsoort en de bevordering van de biodiversiteit in de regio.’ Het zadenmengsel Putterpret zal ook verkrijgbaar zijn bij enkele lokale handelaars. Tijdens de Plantenbeurs in Grasheide (nu zondag 23 april) zal je ook een zakje kunnen aanschaffen aan de stand van Natuurpunt De Putter.
‘Beestig!’ is dit jaar de rode draad van Erfgoeddag. Beleef tal van activiteiten in het stadsmuseum van Lier op zondag 23 april.
Zo brengt Karel Vingerhoets om 10.30 uur en om 11.30 uur het fabelachtig verhaal van de Lierele in de Reuzenhal aan de Kazernedreef 99. Sinds 2022 maakt het beest deel uit van de Lierse reuzentrein. Inschrijven via www.stadsmuseumlier.be. Verspreid in het museum vind je vertelpunten waar een ervaringsdeskundige je opwacht tussen 10 en 17 uur. Hij neemt je mee naar de wereld van het dier waardoor hij gebeten is. Leven en laten leven en liefst nog meer leven. Hoe zit het met de biodiversiteit in Lier, groene stad aan het water? Natuurpunt legt uit. Altijd in de roos. Leer als een professional het struifvogelspel. Maatschappij De Kroon begeleidt je. De mammoet van Lier, de eerste vondst uit de ijstijd in België. Archeolier brengt hulde aan deze held. Duivenmelken, een sport? Over kweken, verkopen, wedstrijden en winnaars. Duivenmelker Tom Aerts demonstreert en legt uit.
Tot in de zestiende eeuw groeit en bloeit Lier mede dankzij de veemarkt. Erik Aerts, professor em. economische geschiedenis, brengt er lezingen over om 14, 15 en 16 uur. Je zag het allicht al eens, een tafel, kast of stoel aangetast door houtborende insecten. Soms zijn objecten zo groot of moeilijk bereikbaar dat ze niet door een gewone bestrijdingsmethode kunnen behandeld worden. Dat was het geval in het historisch salon van het museum. Sluipwespen bieden dan een oplossing. Hoe gaat dat in zijn werk? Restauratiefirma Remmen toont en legt het uit om 14.30 uur en om 15.30 uur.
Ontdek in de Sint-Gummaruskerk tussen 10 en 17 uur een selectie erfgoedobjecten en textiel en hun adembenemend restauratieverhaal. Mis deze unieke kans niet. Volg een demonstratie kantwerken en ontdek de kanttentoonstelling met unieke stukken. Probeer in het atelier van het Huis van Oscar aan de Vredebergstraat 6, tussen 14 en 17 uur, zelf een kantwerkje te maken. Info: www.stadsmuseumlier.be of www.erfgoeddag.be. (EM / Foto Gemeente Putte)