• 10/10/2024

PTS Mechelen telt af naar opening van nieuwbouw in september 2023

MECHELEN – Afgelopen week bereikte aannemer nv IBO het hoogste punt van de ruwbouw van een nieuw energiezuinig schoolgebouw in PTS Mechelen. Om dit te vieren trakteerde gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA, midden op de foto), bevoegd voor Onderwijs, de aanwezige vakmannen vanmiddag op frietjes. Met de winter voor de deur en de torenhoge energiefacturen kijkt de school enorm uit naar het nieuwe gebouw. Dat zal immers uitblinken in tal van energiebesparende technieken die de kosten voor energie aanzienlijk zullen verlagen.

In maart van dit jaar startte in PTS Mechelen de bouw van Blok G, een polyvalent schoolgebouw dat volgend schooljaar tot 200 leerlingen van de eerste graad zal huisvesten. De investering van 6,9 miljoen past binnen de ambitie van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen om blijvend te investeren in kwaliteitsvolle en energiezuinige schoolinfrastructuur.

De nieuwbouw is een uitbreiding op het STEM-gebouw ‘Blok I’ dat in 2021 werd geopend. Met de bouw van Blok G komt PTS Mechelen in een volgende fase van de realisatie van het masterplan voor de site. Dat infrastructuurplan realiseert mee de ambitie om de richtingen Techniek en Wetenschappen verder uit te breiden. Lemmens: ‘PTS Mechelen houdt de vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen op onderwijsgebied. Daarom is het logisch dat het schoolbestuur met de bouw van kwalitatieve theorie- en praktijklokalen blijft investeren in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). In deze infrastructuur zullen we de technisch geschoolde medewerkers, waar de bedrijfswereld vandaag nood aan heeft, kunnen opleiden in de best mogelijke omstandigheden.’

Het nieuwe gebouw voorziet niet alleen extra ruimte voor de groeiende leerlingenaantallen maar combineert door middel van geavanceerde technologie comfort met energiezuinigheid en duurzaamheid. Voor de verwarming en de koeling van het gebouw zal immers gebruik gemaakt worden van de modernste technieken op vlak van energiezuinigheid. Daarnaast is het project ook een toonbeeld van circulair bouwen. De buitenschil wordt grotendeels met verduurzaamd hout afgewerkt en is demonteerbaar. De indeling van de klaslokalen is ook flexibel ontworpen en relatief eenvoudig aanpasbaar.

Lemmens: ‘Het gebruik van duurzame en energiezuinige bouwtechnieken en het toepassen van de principes van circulair bouwen zijn voor de provincie Antwerpen een bewuste keuze. Het past binnen ons provinciaal klimaatplan, Plan Vandaag, waarmee we kiezen voor een leefbare, klimaatneutrale en klimaatveilige toekomst.  Onze inspanningen om kwalitatief onderwijs aan te bieden gaan hand in hand met onze ambities om steeds duurzamer te bouwen. De realisatie van dit nieuwe gebouw is daarvan een schitterend voorbeeld.’

De school zal de energiekosten kunnen doen dalen en dat is met de torenhoge energiefacturen van vandaag geen overbodig luxe, gezien de kosten voor energie van 32 naar 57 procent van de werkingskosten gestegen zijn. Directeur Kim Vervenne (tweede van links op de foto) kijkt reikhalzend uit naar de opening van het gebouw die voorzien is in september 2023. ‘Als school vinden we het belangrijk om onze leerlingen in een gezonde en comfortabele omgeving te onderwijzen en dit nieuwe gebouw zal daar zeker aan bijdragen.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten