• 27/05/2024

Provincie rondt project ‘plaatsen van boombruggen’ af in Rivierenhof

DEURNE – Vandaag zijn twee zogenaamde ‘boombruggen’ geplaatst over de Hooftvunderlei in Deurne, die dwars door provinciaal domein Rivierenhof loopt. Deze boombruggen zijn er niet voor de gewone bezoekers van het provinciaal domein, maar wel voor eekhoorns en andere boombewoners. Via de boombruggen kunnen zij vanaf nu de drukke Hooftvunderlei oversteken, twaalf meter boven het verkeer uit. Voor de plaatsing zelf zette Groen Kruis een gespecialiseerd boomverzorgersteam met hoogtewerker in.

Tjerk Sekeris (N-VA, links op de foto hieronder), districtsburgemeester van Deurne: ‘Jaarlijks sterven er heel veel kleine zoogdieren bij het oversteken van drukke wegen in Antwerpen. Door de boombruggen over de Hooftvunderlei aan het Rivierenhof te plaatsen, willen wij dat zoveel mogelijk voorkomen.’ Een boombrug is een dik touw tussen twee boomkruinen, over drukke autowegen heen. Het is een eenvoudige en goedkope manier om boombewoners zoals de eekhoorn te laten oversteken. De inspiratie voor boombruggen komt uit tropische gebieden, waar apen de touwen gebruiken om veilig over te steken.

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA, rechts op de foto hierboven): ‘Met deze twee boombruggen in provinciaal domein Rivierenhof ronden we dit Groen Kruis-project af. De boombruggen is een van de projecten van gebiedsprogramma Groen Kruis, waarmee we de afzonderlijke open-ruimtegebieden in de noordoostelijke rand van Antwerpen met elkaar willen verbinden. De stedelijke leefomgeving is er immers sterk versnipperd en verkeersassen, spoorlijnen en waterwegen maken het voor dieren niet evident om vrij rond te bewegen.’

‘Met Groen Kruis zoeken we naar verschillende oplossingen hiervoor. De boombruggen zijn een verrassend simpele maar effectieve oversteek voor eekhoorns. Andere verbindingen, zoals de ecostrook over de Hoogmolenbrug, zijn dan weer meer complex.’

Groen Kruis plaatste in totaal zestien boombruggen. De afgelopen weken kwamen er al boombruggen over de Houtlaan in Schilde en Wijnegem en over de Botermelkbaan in Schoten. Regionaal Landschap de Voorkempen en Natuurpunt, partners in het project, zochten samen naar goede locaties. Daarvoor baseerden ze zich onder meer op gegevens van de Natuurpunt-website www.dierenonderdewielen.be, waar iedereen dierlijke verkeersslachtoffers kan melden.

Die informatie combineerden ze met waarnemingen van levende eekhoorns, waardoor er nu een goed overzicht is van waar eekhoorns in het gebied voorkomen. Er zijn ook een aantal zones gevonden die voor eekhoorns erg aantrekkelijk zijn, maar waar ze blijkbaar nog niet geraken.

Boombruggen geven eekhoorns dan een interessante kans om nieuw leefgebied te ontdekken. Na bijkomend onderzoek ter plaatse, bleven in het Groen-Kruisgebied zestien potentiële boombrugverbindingen over.

De boombruggen over de Hooftvunderlei zijn er mee gekomen op vraag van district Deurne en het provinciaal domein Rivierenhof zelf. Medewerkers en bezoekers van het Rivierenhof merkten dat de eekhoorns en andere boombewoners van het domein slachtoffer werden van het verkeer.

Net zoals bij de boombruggen in Schoten en Schilde, komen er ook bij de boombruggen van het Rivierenhof wildcamera’s. Zo kan de provincie Antwerpen monitoren hoe vaak en op welke tijdstippen eekhoorns de oversteekplaatsen gebruiken. Lemmens: ‘Met de cameramonitoring gaan we na of de eekhoorns de boombruggen effectief weten te vinden, of ze er vlot op en af geraken, of ook andere dieren de boombruggen gebruiken en zo meer. Zo kunnen we indien nodig ook nog bijsturen.’ (EM / Foto’s Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten