• 19/05/2024

Provincie, POM, Pidpa en landbouwbedrijven maken vallei van Itterbeek weerbaarder

KONINGSHOOIKT – De provincie Antwerpen, POM Antwerpen, Pidpa en drie tuinbouwbedrijven (Van Pelt, Op De Beeck en Primato) onderzoeken hoe zij de vallei van de Itterbeek in Koningshooikt en Putte weerbaarder kunnen maken tegen droogte en overlast.

Samen bekijken ze de mogelijkheden om water slim te capteren, op te slaan en te hergebruiken. Zo willen ze een waterbron creëren voor de tuinbouwsector, die veel water nodig heeft.

Tegelijk willen ze de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarde van de beekvallei verhogen.

Het project Life ACLIMA is een voorbeeld van hoe verschillende actoren samenwerken om een integraal waterbeheer te realiseren, met respect voor de natuur en de lokale economie.

Vanmiddag, op de dag van de trage weg namen ze geïnteresseerden mee op een leerzame wandeling langs het Stombaarshoekpad (zie foto) in Koningshooikt. Men ontdekte er de effecten van klimaatverandering in de Itterbeekvallei.

Deelnemers kregen uitleg van onder meer Pidpa en van de tuinbouwers in deze beekvallei.

De lokale tuinbouwers nodigden hen uit om op hun plantages te komen wandelen.

Ze vertelden hoe zij zich moeten wapenen tegen de extremer wordende droogtes en wateroverlast en ook hoe de Itterbeek hen hierbij helpt.

En langsheen het Stombaarshoekpad, een waardevolle trage weg, leerde men over de geschiedenis en de toekomst van de Itterbeekvallei.

De wandeling begon bij de Jutse Plassen en volgde de loop van de Itterbeek. Onderweg maakte men kennis met de activiteiten van bos- en haagplantenkwekerij Op De Beeck, boomkwekerij Van Pelt en tomatenkwekerij Primato. Deze drie ondernemingen zijn actief op zoek naar duurzame wateroplossingen.

Met de aanleg van het provinciaal overstromingsgebied ‘Jutse Plassen’ heeft de provincie met steun van Europa een belangrijke maatregel genomen om Koningshooikt te beschermen tegen extreme overstromingen.

Ruimtelijke ingrepen binnen het stroomgebied hadden het natuurlijke karakter van de vallei van de Itterbeek aangetast. Dit overstromingsgebied geeft de Itterbeek weer de benodigde ruimte.

De ‘Jutse Plassen’ is elf hectare en 30 are groot en kan 100 000 kubieke meter water opvangen.

Je kan dit vergelijken met tien voetbalvelden waarop één meter water staat. Het gebied omvat twee grote poelen die permanent water bevatten en enkele kleinere amfibiepoelen.

Twee grotere watergangen zorgen ervoor dat water in en uit het gebied kan lopen. Een bos ter grootte van 2,7 hectare maakt ook deel uit van het overstromingsgebied. Enkel bij grote stormen loopt dit ook onder water. (EM / Foto Trage Wegen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten