• 22/06/2024

Provincie plant 130 000 nieuwe bomen, plantactie begon vanochtend in Prinsenpark in Retie

RETIE – Vanochtend staken leerlingen van scholen uit Retie, Kasterlee, Mol en Dessel de handen uit de mouwen voor meer bos. Samen met Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor groen- en recreatiedomeinen, gaven ze het startschot van een plantactie met verschillende scholen die twee dagen zal duren. Na de plantactie zal het Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie meer dan twee hectare bos rijker zijn.

Tijdens het plantseizoen (midden november – midden maart) organiseert de provincie Antwerpen verschillende plantacties op provinciale gronden die speciaal voor bebossing werden vrijgemaakt en aangekocht.

De provincie Antwerpen plant een nieuwe woonwijk. En dat is geen schrijffout. Want samen met professionals en vrijwilligers van alle leeftijden plant ze dit jaar 130 000 bomen aan in de hele provincie. Zodat de bewoners van de bossen ook in de toekomst nog een thuis zullen hebben. En inwoners kunnen blijven genieten en ontspannen in prachtige bossen. Iedereen die dat wil kan de bossen mee aanplanten.

De provincie organiseert een plantactie op zaterdag 18 november in het Prinsenpark in Retie. Je kan er terecht van 9.30 uur en 11.30 uur. Die ochtend wordt anderhalve hectare grond beplant, die de provincie aankocht om te bebossen. Er wordt warme drank en iets lekkers voorzien. Voorzie kledij aangepast aan het weer en waterdicht schoeisel dat vuil mag worden, zoals rubberlaarzen. Inschrijven kan hier

Bosgroep Antwerpse Gordel organiseert een plantactie op zaterdag 18 en zondag 19 november in de Molenbeekvallei in Boechout. Twee jaar geleden ging men al een eerste keer aan de slag met planten. Toen hebben vele inwoners, jeugdverenigingen en schoolkinderen 2 000 bomen geplant. Dit jaar gaat men nog een grotere uitdaging aan: men wil 6 000 bomen planten op een oppervlakte van drie hectare. Zo kan er een mooi speelbos groeien dat zal aansluiten bij de gronden van Natuurpunt.

Alle hulp is welkom. Je kan mee komen planten op zaterdag 10 tot 16 uur. Tussen 14 en 16 uur is er kinderanimatie. Op zondag kan dat van 10 tot 15 uur. Tussen 10 en 12 uur is er dan kinderanimatie. Indien je met minder dan tien personen komt hoef je niet op voorhand in te schrijven. Anders doe je dat hier

Dezelfde bosgroep had een plantactie voorzien aan het Fort van Lier. Stad Lier meldt dat door de vele regen van de afgelopen weken deze noodgedwongen wordt geannuleerd. Grote delen van het terrein staan onder water en het is dus te vochtig om er op dit moment bomen te kunnen planten. In overleg met de Bosgroep Antwerpen is daarom beslist de plantdagen te annuleren. Van zodra dit terug mogelijk is, zal de stad de komende maanden stelselmatig het terrein aan de Fortweg bebossen.

De andere plantacties staan geprogrammeerd in 2024: op dinsdag 16 en donderdag 18 januari in het Proostenbos in Herentals, op donderdag 4 februari in Moleneinde (Heist-op-den-Berg) en op zaterdag 17 februari in Huizebeek, Averegten, ook in Heist-op-den-Berg.

Provincie Antwerpen wil 150 hectare bebossen tegen 2024. Om deze ambitieuze doelstelling waar te maken, zet men alles op alles: men gaat op zoek naar interessante gronden, onderhandelt en koopt grond aan, men maakt provinciale gronden vrij voor bebossing. Daarbij focussen ze zich op gronden rond de provinciale groendomeinen of grenzend aan provinciale waterlopen. Via de bosteller (hier) kan je bekijken hoeveel boompjes al gepland werden. (EM / Afbeelding Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten