• 16/07/2024

Provincie opent domeinen voor jeugdbewegingen, Lier en Kalmthout storten

ANTWERPEN – Naar aanleiding van het noodweer in ons land stelt de Provincie Antwerpen een aantal provinciale recreatie- en groendomeinen ter beschikking van de getroffen jeugdbewegingen. Het gaat om de recreatiedomeinen Zilvermeer en Lilse Bergen en de groendomeinen Rivierenhof, Vrieselhof, Vrijbroekpark, Averegten, Kasteel d’Ursel en enkele domeinen van Kempens Landschap.

Traditiegetrouw organiseren de jeugdbewegingen hun kampen in de getroffen provincies. Vele jongeren keken uit naar hun kamp, wellicht het eerste sinds de start van de pandemie.

Onder leiding van gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) bekeek het departement Vrije Tijd, waaronder de recreatie- en groendomeinen vallen, hoe ze de jeugdbewegingen op hun terreinen konden helpen. Jeugdbewegingen wenden zich tot de contactpersonen.

Ondanks de al volgeboekte bivakzones en groepskampeerplaatsen in het Zilvermeer en De Lilse Bergen, zochten de domeinen naar mogelijkheden om jeugdbewegingen een plekje te geven. Voor het Zilvermeer in Mol neem je best contact op met Inneke Holtzer 0497 97 70 42. In de Lilse Bergen is het jeugdkampterrein naast het domein nog vrij van woensdag 11 tot zondag 22 augustus. Er is geen water en elektriciteit op het terrein zelf. Contact 014 55 79 01 of info@lilsebergen.be. De domeinen van Kempens Landschap bekijken met pachters welke mogelijkheden er bestaan. Contactpersoon Philippe De Backer: 015 22 82 30

In het Rivierenhof in Deurne staat het stuk grasland over de zij ingang van het kasteel Sterckshof ter beschikking. De ridders van De Quae Werelt kamperen ook op deze plek. Contactpersoon: Patrick Van Riel 0479 43 84 85. In het Vrieselhof in Ranst kan men het weiland aan de Goorstraat ter beschikking stellen. Er zijn geen faciliteiten zoals water en elektriciteit beschikbaar. Contactpersoon Patrick Van Riel (zie hoger). De Averegten in Heist-op-den-Berg heeft één hectare aan evenementenweide ter beschikking. Er is op de weide geen elektriciteit en geen water aanwezig. Contactpersoon: Els Goyvaerts 0497 23 15 23. In het Vrijbroekpark in Mechelen is er een perceel van 4 000 vierkante meter dat een kleine scoutsgroep kan bergen. Het terrein heeft geen faciliteiten zoals water en elektriciteit. Het is bereikbaar via de Uilmolenweg, maar vrachtwagens worden niet toegelaten omwille van de kleiige grond. Contact via de domeinwachters 015 45 13 83. Op het grasveld links naast kasteel d’Ursel in Bornem is er plaats voor een kamp met maximaal 30 deelnemers. De jongeren kunnen gebruik maken van twee toiletten in het poortgebouw (gelegen op 200 meter afstand). Er zal water zijn via een tuinslang. Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 15 augustus kunnen ze ook gebruik maken van douches en toiletten in het Laathof, het centrum voor jeugdtoerisme in het park. Contactpersoon: Koen De Vlieger, 0486 06 48 08.

Vanuit de brandweerzone Rivierenland werden dit weekend ploegen met boten en duikers gestuurd naar Vlaams-Brabant (Landen en Zoutleeuw) en Wallonië (Chaudfontaine). Vanuit de post Lier namen hieraan vier brandweerlui deel. Het college van burgemeester en schepenen in Lier besliste om één euro per inwoner bij te dragen als financiële steun aan de slachtoffers en de hulpverlening via het bovenlokaal initiatief van het Rode Kruis. Daarvoor zal een bedrag van 37 223 euro worden overgeschreven. Morgen om 12 uur ’s middags loeien de sirenes van de hulpdiensten, gevolgd door een minuut stilte op het Paradeplein. De gemeente Kalmthout stortte 20 000 euro op de rekening van het Rode Kruis. (EM / Foto Gemeente Kalmthout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten