• 18/07/2024

Provincie ontwikkelde een woonscan voor alle 69 Antwerpse gemeenten

WESTERLO – Provincie Antwerpen ontwikkelde voor elk van de 69 lokale besturen een woonscan. Deze biedt een diepgaande analyse van het wonen en de woonomgeving in een gemeente. Met deze cijfers in handen kunnen lokale besturen gefundeerde beslissingen nemen die hun lokaal woonbeleid voor de komende legislatuur zullen bepalen. De woonscan werd vanochtend voorgesteld in Kamp C in Westerlo.

Kathleen Helsen (CD&V, zie voor laatste foto onderaan), gedeputeerde voor Wonen: ‘Wonen is essentieel voor ons welzijn, biedt veiligheid en geeft vorm aan onze straten en pleinen. Net daarom starten we vandaag de voorbereidingen voor het wonen van morgen. Met deze woonscan kunnen lokale besturen een doeltreffend woonbeleid ontwikkelen. Het biedt inzichten in complexe uitdagingen waar alle 69 gemeenten mee geconfronteerd worden in onze provincie: vergrijzing, duurzaamheid, betaalbaarheid, energie en welzijn. Wij zijn ervan overtuigd dat we deze uitdagingen samen kunnen aanpakken.’

Wist je dat in het arrondissement Antwerpen de leeftijdsgroep 65+ in 2040 zal groeien met ruim 50 000 mensen?, bijna 47 procent van de woningen een energielabel D, E of F heeft?, 91 procent van de energie die gebruikt wordt om woningen te verwarmen nog uit fossiele brandstoffen komt?, ruim 30. 000 huishoudens in of naast een overstromingsgevoelig gebied wonen?, het gemiddeld aantal hittegolfdagen per jaar zal stijgen van vijf naar twintig in 2050?, tussen 2010 en 2022 de mediaanprijs van een huis met 135 000 euro is gestegen? en bijna 43.000 mensen op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning?

En wist je dat in de volledige provincie Antwerpen de leeftijdsgroep 65+ in 2040 zal groeien met ruim 106 000 mensen?, 48,5 procent van de woningen een energielabel D, E of F heeft?,  91 procent van de energie die gebruikt wordt om woningen te verwarmen nog uit fossiele brandstoffen komt?, ongeveer 50 000 huishoudens in of naast een overstromingsgevoelig gebied wonen?, het gemiddelde aantal hittegolfdagen per jaar zal stijgen van vijf tot twintig in 2050?, tussen 2010 en 2022 de mediaanprijs van een huis met 125 00 euro is gestegen? en 61 500 mensen op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning?

Op basis van de woonscans zien we voor de volledige provincie Antwerpen ook enkele duidelijke tendensen:

De kosten voor het verwerven en huren van woningen blijven stijgen, waardoor wonen voor veel mensen steeds minder betaalbaar wordt. Tussen 2010 en 2022 steeg de mediaanprijs van een woonhuis met maar liefst 125 000 euro. Ook op de private huurmarkt zijn de prijzen aanzienlijk gestegen. Daarnaast blijft de situatie op de sociale huurmarkt zeer nijpend: er staan in onze provincie 61 427 kandidaat-huurders op de wachtlijst voor een sociale woning en de gemiddelde wachttijd bedraagt 4,5 jaar.

Het aantal inwoners in onze provincie stijgt naar verwachting tot ruim twee 2 miljoen in 2040. 36,8 procent van de huishoudens zal dan uit één persoon bestaan, een toename van 50 000 ten opzichte van vandaag. Ook wordt verwacht dat in 2040 een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder zal zijn. Dit vraagt om meer geschikte huisvesting voor oudere en hulpbehoevende mensen. Het huidige aanbod aan woonzorgcentra en assistentiewoningen is ontoereikend om aan deze groeiende vraag te voldoen.

Klimaatverandering brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals hittestress en toenemende neerslag. Vooral in overstromingsgevoelige gebieden vraagt dit om een aangepaste aanpak van de waterhuishouding. Daarnaast kan ontharden een belangrijke rol spelen. Vandaag is 42,2 procent van de ruimte voor huizen en tuinen verhard. Ook onze gebouwen moeten duurzamer worden gebouwd en ingericht. De helft van de woningen en appartementen in onze provincie heeft nog een EPC label D of lager. En ongeveer 91 procent  van de energie die huishoudens gebruiken voor hun verwarming, kwam in 2021 nog uit fossiele bronnen. Info hier 

(EM / Foto’s Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten