• 21/06/2024

Provincie en elf gemeenten gaan de Kempen nog aantrekkelijker maken

RETIE – Provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, elf gemeenten en vier ondernemers realiseren met de steun van Toerisme Vlaanderen de komende twee jaar 35 Kleine Netemomentjes. Een snoer van belevingsvolle onthaalpunten langs de rivier tussen Dessel en Lier. Vaak buiten de lijntjes, soms avontuurlijk maar altijd binnen de draagkracht van de vallei. Hiermee wil men bezoekers inspireren tot een meerdaagse vakantie vol Kempengevoel.

De Kleine Netevallei geldt als een van de hefboomplekken binnen het strategisch plan voor Toerisme in de Kempen 2020-2025. Logisch: je proeft er de Kempen volop. Tijdens een plezant kanotochtje met de hele familie. Een uitdagende wandeling op de Kempense Heuvelrug. Of een stadsverkenning, inclusief werelderfgoed. Het Toeristisch Onthaalplan uit 2021 onderstreepte al het belang om bij de verdere ontwikkeling te waken over de draagkracht van de vallei.

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor het gebiedsprogramma Kleine Nete: ‘De Kleine Netevallei staat onder druk. Via het gebiedsprogramma Kleine Nete beantwoorden we de vele uitdagingen. Zo kiezen we bij de recreatieve ontsluiting bewust voor een afwisseling van kleine avonturen en rustige momenten, logies op mensenmaat en gastronomie met lokale flair. Op die manier creëer je een vakantiebestemming met positieve effecten voor iedereen: bewoners, lokale overheden, ondernemers, natuur en bezoekers.’

Met de toekenning van 746 129 euro subsidies binnen de relanceoproep ‘Vlaanderen, Natuurlijk’ eind 2022 groeiden het totale projectbudget – 1 243 549 euro – en de ambitie nog.

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving en Toerisme: ‘Met de Blue Deal willen we van de vallei van de Kleine Nete een groene long maken. Extra natuur én bos, dat betekent veel ruimte om te wandelen, fietsen en spelen met de kinderen. Bovendien wapent het ons tegen de klimaatextremen zoals overstromingen en droogte.’

‘Dat er net in dit gebied ook een toeristisch relanceproject is gesitueerd, toont mooi aan hoe mijn bevoegdheden mekaar versterken. Het thema Vlaanderen Natuurlijk is namelijk één van de speerpunten uit mijn toeristisch beleid. Dankzij investeringen als deze kunnen niet alleen bewoners, maar ook bezoekers uit binnen- en buitenland genieten van de pracht van onze Vlaamse natuur.’

Tijdens een gezamenlijk kick-offmoment in het Prinsenpark in Retie bekrachtigden de Provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, elf gemeenten (Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Kasterlee, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Retie en Vorselaar) en vier ondernemers hun plannen.

Zij creëren een snoer van 35 Kleine Netemomentjes, waarbij de rivier fungeert als verbindende blauwe draad. Met het onthaalplan uit 2021 als inspiratiebron en ‘sympathiek, kleinschalig, menselijk, plezant en een tikkeltje avontuurlijk’ als kernwoorden. Een greep uit de projecten: rustplaatsen, picknickplekken, infopunten, belevingselementen en ‘lekkere’ haltes met streekproducten.

Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor Toerisme: ‘Stuk voor stuk initiatieven die de troeven van de Kempen in de verf zetten en vakantiegangers de regio volop laten beleven. In de toekomst rijg je je favoriete Kleine Netemomentjes aan elkaar tot een deugddoende meerdaagse vakantie. Vol plezante belevenissen voor groot en klein. Tijd voor actie nu. De partners vliegen er samen in om tegen eind 2024 alle projecten klaar te hebben. Onze missie: de Kleine Netevallei nóg aantrekkelijker maken.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten