• 27/05/2024

Provincie bespaart twee miljoen door partijfinanciering af te schaffen

ANTWERPEN – In het provinciaal bestuursakkoord tussen coalitiepartners N-VA en CD&V werd de afschaffing van de partijfinanciering hoog op de agenda gezet en via een lineaire afbouw vertaald naar de meerjarenplanning van de Provincie Antwerpen, wat een besparing van twee miljoen euro betekende. De deputatie legt nu aan de provincieraad de volledige opheffing van het subsidiereglement voor politieke partijen voor.

Sinds 2011 verleent de provincie Antwerpen een subsidie aan de politieke partijen die actief zijn in de provincie. Deze partijfinanciering kan gebruikt worden voor de partijwerking en binnen bepaalde beperkingen voor de verkiezingen. In navolging van de lineaire afbouw van de partijfinanciering zoals opgenomen in de meerjarenplanning 2019-2025 ligt bij de provincieraad het voorstel nu voor om de subsidie definitief op te heffen.

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), woordvoerder van de deputatie: ‘Provincie Antwerpen is het eerste bestuursniveau in Vlaanderen die de politieke keuze maakt om komaf te maken met de partijfinanciering. We hebben deze afschaffing in 2018 opgenomen in het bestuursakkoord en hebben deze ook daadwerkelijk uitgevoerd. De opheffing van het subsidiereglement voor politieke partijen is het sluitstuk van de afschaffing van de partijfinanciering in de provincie Antwerpen.’

Het budget voor de partijfinanciering bedroeg in 2018 nog een 550 000 euro. Vanaf 2019 werd de lineaire afbouw ingezet tot 41 .000 euro in 2023. In 2024 bedraagt deze dus nog nul euro. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

­čĄ× Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten