• 09/10/2024

Provincie Antwerpen vervangt keukens en renoveert theorieblok bij PIVA

ANTWERPEN – Op Campus PIVA (Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen) aan de Desguinlei in Antwerpen zijn de werken gestart voor de renovatie van tien keukens. Ook de theorieblok op de site krijgt een grondige update. Op 1 april zijn de afbraakwerken van de oude keukens op de tweede verdieping gestart en zorgde de aannemer voor de inrichting van de werf.

Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor provinciaal onderwijs: ‘Ook de verbruikszalen en het wijnkennislokaal worden aangepakt. De provincie Antwerpen investeert in totaal 8 700 000 euro in de vernieuwing van de keukens. Voor de theorieblok is een budget van 3 600 000 euro voorzien. De horecaopleidingen van PIVA en CVO Vitant (volwassenonderwijs) zitten in de lift. Dat is belangrijk voor de horeca op zich. De verbouwing biedt heel wat kansen om bewust te kiezen voor duurzame materialen en technieken. Dit project past in het klimaatplan ‘Plan vandaag’ van de provincie, waarmee we naar een klimaatneutrale samenleving streven.’

‘Alle leslokalen worden uitgerust met multimedia-apparatuur zodat de lessen verrijkt kunnen worden met beeldmateriaal. Leerlingen en cursisten krijgen hierin alle ruimte en de meest hedendaagse uitrusting om alle voorbereidings- en bereidingstechnieken individueel of in kleine groepjes uit te voeren. Tijdens de eerste fase worden vier nieuwe keukens op de tweede verdieping geïnstalleerd. De verbruikersruimtes en het wijnkennislokaal op deze verdieping worden in deze fase aangepakt. Vanaf september zullen de eerste leerlingen en cursisten gebruik kunnen maken van de nieuwe infrastructuur, wat bijzonder snel is. In april 2024 start dan de tweede fase waarin de keukens op de eerste en gelijkvloerse verdieping zullen worden aangepakt. Op die manier gaan we heel de techniek, die dateert uit de jaren ’70, volledig vernieuwen. Ook de elektrische voorzieningen worden aangepast en er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting.’

Xavier Avontroodt van architectenbureau Stramien uit Antwerpen: ‘Van de drie keukens op de bovenverdiepingen gaan we er vier maken. Daarbij zullen zoveel mogelijk materialen gerecupereerd worden. Sommige delen zijn al onderweg naar het aardbevingsgebied in Turkije, waar ze een tweede leven zullen krijgen.’

Dirk De Wilde, adjunct-directeur bij CVO Vitant: ‘In de jaren ’70 werd gekozen voor fornuizen zoals in de industrie. Nu moeten wij lesgeven aan groepen van zestien personen. Die worden opgesplitst waarbij iedereen een deel van het werk doet. Daarbij zullen ze gebruik kunnen maken van multi-media-apparatuur. Hiermee zetten we een stap naar een nieuw onderwijsniveau.’

De plannen om de keuken te renoveren zijn niet van gisteren. De Wilde: ‘Zeven jaar geleden hebben wij al aangegeven dat er wijzigingen moesten komen. Een geluk dat we de werken vijf jaar geleden nog niet hebben uitgevoerd. Anders zaten we nu in de problemen want ondertussen zijn de leerplannen aangepast. De volgende opstartdatum was dan drie jaar geleden maar toen kwam corona. Maar uiteindelijk is die uitstel geen afstel geworden al hangt er wel een ruim kostenplaatje aan vast uiteraard.’

‘De enige verbouwing gaat bijna naadloos over in de andere. Binnenkort moet de bakkerij worden aangepakt. Maar dat wil niet zeggen dat we tussendoor niets doen. Zo wordt er een nieuwe oven geïnstalleerd. Dat alleen kost 130 000 euro.’

Nu zaterdag, 22 april, openen PIVA en CVO Vitant hun deuren voor het grote publiek. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen tussen 10 en 17 uur. Info: www.piva.be, www.cvovitant.be.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten