• 24/05/2024

Provincie Antwerpen telt 34 Rap op Stap-kantoren voor mensen met laag inkomen

ANTWERPEN –  Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Veel mensen zijn niet aangesloten bij een sociale organisatie en de stap zetten naar zo een organisatie is soms te groot. Net daarom bestaat Rap op Stap. Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken. Je stapt gewoon naar binnen.

Er kunnen zowel vakanties en daguitstappen als sport- en cultuuractiviteiten geboekt worden in een Rap op Stapkantoor. De medewerkers helpen ook met het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer.

Kampeervakantie of dagje dierentuin? Allesbehalve vanzelfsprekend voor mensen met een kleine portemonnee. Rap op Stapkantoren garanderen financieel kwetsbare personen een vlotte toegang tot betaalbare vakanties en daguitstappen. Dankzij subsidies binnen het actieplan ‘Drempelvrij toerisme’ van Toerisme Provincie Antwerpen openden in 2023 tien nieuwe laagdrempelige reisbemiddelingskantoren hun deuren.

Nergens in België is het armoederisico (elf procent) groter dan in de provincie Antwerpen. Financiële onzekerheid vertaalt zich ook in de vakantieparticipatie. Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Medewerkers boeken vakanties of daguitstappen uit het aanbod Iedereen Verdient Vakantie en helpen bij onder meer budgetbeheer en vervoer.

Begin 2023 telde de provincie Antwerpen 24 Rap op Stapkantoren. Via subsidies binnen het actieplan ‘Drempelvrij toerisme’ wil Toerisme Provincie Antwerpen dat aantal met 50 procent verhogen. Het voorbije jaar steeg het aantal kantoren tot 34. Dankzij de subsidies openden tien kantoren hun deuren in Antwerpen, Arendonk, Boom, Duffel (in opstartfase), Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Stabroek en Wuustwezel.

Daarnaast ontvingen Safe Space vzw en Mama Bolingo vzw in Borgerhout, OCMW Stabroek en Tel-Oor in Arendonk financiële steun om hun werking uit te breiden. De subsidies gaan naar onder meer opleiding, toegangstickets en promotiemateriaal. Vlaanderen telt momenteel 135 kantoren. Met 34 kantoren (25 procent) scoort de provincie Antwerpen prima.

De Rap op Stapkantoren in de provincie Antwerpen boekten in 2023 samen 1 900 vakanties kerstvakantie nog niet meegerekend). Favoriete bestemmingen bleken Sunparks Kempense Meren, de campings Zilvermeer en De Lilse Bergen en hostel Pulcinella. Bij de daguitstappen scoorden vooral ZOO Antwerpen en Planckendael, Bobbejaanland, Technopolis en Plopsa Station.

Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor toerisme: ‘In het voorjaar volgt een derde en laatste subsidieronde voor Rap op Stapkantoren. De beoogde stijging met 50 procent lijkt perfect haalbaar. Nu al gebeurt 30 procent van alle boekingen bij Iedereen Verdient Vakantie in de provincie Antwerpen. Hopelijk helpen de extra kantoren dat cijfer verder groeien. En beleven in de toekomst nog meer personen met een kleine portefeuille een deugddoende vakantie.’

De lijst met rap op stap-kantoren vind je hier  (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten