Provinciale leerlingen vertellen over ervaringen in Ivoorkust
ANTWERPEN – Vandaag kwamen in het Provinciehuis Antwepen de vijf leerlingen die in het kader van het project ‘Klaslokalen bouwen uit gerecycleerd plastic’” werden uitgestuurd naar Ivoorkust (Abidjan), hun ervaringen delen met de pers.
Unicef wordt, onder meer voor dit project, zowel inhoudelijk als financieel ondersteund door de Provincie Antwerpen – Mondiaal Beleid. Tot 2025 investeert zij 200 000 euro per jaar, wat voor de periode van zes jaar 1,2 miljoen euro in het totaal betekent. Christèle Devos (algemeen directeur UNICEF België) dankte in haar toespraak Luk Lemmens (N-VA, eerste gedeputeerde van de Provincie Antwerpen) en Liesbeth Andries (Mondiaal Beleid – Stafdienst, departement Ontwikkeling en Educatie van de provincie Antwerpen) voor die inspanningen.
Het projectbezoek in november maakte het voor de betrokken leerlingen en de begeleidende leerkrachten mogelijk om ter plaatse heel wat ervaring op te doen omtrent de lokale situatie op heel wat sociale gebieden. Zo werd een bewijs geleverd dat het door de provincie geïnvesteerde budget goed is besteed en dat het meer dan welkom is bij de lokale bevolking.
Mylla Silva Dossantos (avAnt), Sam Guetens (PITO Stabroek), Stien Moyson (PIVA), Nayan Rava Dechosta (PTS Boom) en Tiziri Tebani (PTS Mechelen) die voor dit project werden uitgezonden, konden via deze uitwisseling een unieke ervaring beleven. In hun individuele speeches gebruikten zij de kernwoorden ‘ positieve kijk – gedrevenheid, erkenning en aan de slag.’
Onderwerpen als armoedebestrijding, kwalitatief onderwijs, milieu, WASH (wat staat voor water – sanitair – hygiene), economie, en gendergelijkheid vormen de rode draad van het gehele project.
Vooral het economisch aspect waarbij ‘bouwstenen’ worden gefabriceerd uit gerecycleerd kunststof, zijn het ‘bindmiddel’ in het geheel. De lokale schoolbesturen krijgen een opleiding met betrekking tot het inzamelen van plastic afval en het genereren van inkomsten hieruit, zodat onderwijskosten worden gecompenseerd.
Deze kunststof bouwstenen maken het mogelijk een klaslokaal te bouwen in vijf dagen, daar waar het met traditionele bouwmaterialen negen maanden in beslag neemt. Samen met de opleiding van leerkrachten, moet dit het aantal leerlingen per klas tot onder de 50 kunnen laten dalen.
Tot slot hadden de leerlingen die de reis mochten meemaken voor een passend herinneringsgeschenk gezorgd, voor al diegenen die deze ervaringsreis hadden mogelijk gemaakt.
Zo werd het een onvergetelijke middag voor alle betrokkenen en aanwezigen.
Ivo VAN DE KORPUT.