• 14/06/2024

Provinciaal groendomein Rivierenhof bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd

DEURNE – Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof bestaat dit jaar 100 jaar en dat viert het domein samen met de bezoekers van mei tot en met november. Het Rivierenhof is ongetwijfeld de bekendste groene plek van Deurne met zijn grote vijver, prachtige rozentuin, atrium en Openluchttheater.

De geschiedenis van het Rivierenhof begint in de veertiende eeuw. Het grondgebied behoorde toen toe aan de familie Beyst. De Jezuïetenorde was lang eigenaar van het landgoed tot de opheffing van de orde in 1773. In 1776 kwam het in bezit van Jan Baptist Cogels.

Op 6 juni 1921 kocht de provincie Antwerpen het Rivierenhof van de familie Cogels. Zo werd het prachtige domein gered van verkaveling. Twee jaar later ging het Rivierenhof officieel open als openbaar park. Dat gebeurde op 7 mei 1923 (zie foto). Het is het oudste provinciale domein van België. Later volgden alle andere provincies het goede voorbeeld. Het Rivierenhof viert in 2023 een belangrijke én symbolische verjaardag.

Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor de provinciale groendomeinen: ‘We vieren 100 jaar Rivierenhof maar het verhaal van het domein gaat al veel verder terug. Van boerderij naar lusthof en buitenverblijf tot park. De provincie Antwerpen heeft deze groene long destijds gevrijwaard. Ook nu, 100 jaar later, zijn onze provinciale groendomeinen erg belangrijk voor ontspanning, gezondheid en natuur.’

Het 100-jarig bestaan wordt gevierd samen met de bezoekers. Van mei tot en met november zijn er meer dan 100 redenen om 100 jaar Rivierenhof te vieren. Directeur Peter Verdyck: ‘Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof is een veelzijdig en dynamisch park. Met een feestprogramma speciaal voor de bezoekers zetten we dat extra in de verf.’

Van een tentoonstelling in de galerij over 100 jaar Rivierenhof tot een openluchttentoonstelling met historische foto’s in het park. Bezoekers kunnen hun mooiste foto’s van het park insturen tijdens een fotowedstrijd en het werk van de winnaars komt aan bod in de galerij tijdens een fototentoonstelling.

Een feestpicknick tijdens het Rozenfeest, gegidste themawandelingen over natuur in en geschiedenis van het park, activiteiten voor kinderen zoals workshops op de Kinderboerderij, knutselen met natuur en een expeditie in het Rivierenhof. Voor iedere bezoeker heeft het park wel iets in petto. Verschillende partners werken samen met het Provinciaal Groendomein Rivierenhof het feestjaar uit.

Het heeft niet veel gescheeld of het stadion van voetbalclub Antwerp had in het Rivierenhof gelegen, het kasteel was ooit een hotel en het eerste openluchttheater lag op een andere locatie in het park. Dit en nog veel meer schreef Stella Van Hofstraeten, al tien jaar publiekswerker in het Rivierenhof, neer in het boek ‘Rivierenhof – parkgeheimen’.

Het boek wil de geest van honderd jaar parkgeschiedenis vatten, in foto’s van vroeger en nu, en in verhalen. Het is een ode aan de grote en kleine dingen, en aan de mensen die het park maakten en maken tot wat het vandaag is. Onder meer Warre Borgmans en Sigrid Spruyt doen er hun verhaal in. Voor de publicatie werkte het Provinciaal Groendomein Rivierenhof samen met uitgeverij Luster.

Zeker zijn van jouw exemplaar? Reserveer ‘Rivierenhof – Parkgeheimen’ vanaf midden maart via www.100jaarrivierenhof.be.  Vanaf midden april kun je het boek onder meer bij het Infopunt Domeinwacht in het park vinden (Turnhoutsebaan 246 Deurne). Op dezelfde website vind je vanaf midden april het volledige feestprogramma. Je kan er je ook inschrijven op de nieuwsbrief en zo op de hoogte blijven. (EM / Foto Archief Luc Van Loon)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten