• 20/05/2024

Protest tegen vonnis in zaak Sanda Dia: ‘Ik vrees dat er niet veel zal veranderen’

ANTWERPEN – Een honderdtal mensen kwam vanmiddag samen op de Antwerpse Groenplaats om stilzwijgend te protesten tegen de uitspraak in de zaak Sanda Dia. De betogers zijn het niet eens met de volgens hen lichte straffen die de leden van de studentenclub Reuzegom kregen na de fatale studentendoop waarbij Sanda Dia in 2018 om het leven kwam.

‘Justice for Sanda Dia’, ‘Walgelijke uitspraak’, ‘Waarom zijn mijn schoolboeken evenveel waard als een studentenleven?’ en ‘Stop de bescherming van de witte elite’. Het zijn slechts enkele quotes die te lezen waren bij de betogers die zich hadden neergezet op de Antwerpse Groenplaats. De meeste jongeren die we spraken, namen het ‘stilzwijgen’ erg letterlijk en wilden niets zeggen, of vonden dat alles al gezegd was. Iemand zei ‘sprakeloos’ te zijn en zweeg vervolgens opnieuw. De mensen die wel wilden praten, waren duidelijk verontwaardigd door de uitspraak in het proces rond Sanda Dia.

Boris Claessens (17): ‘Ik vind het niet eerlijk dat de daders niet gestraft zijn. Ik hoop met het protest duidelijk te maken dat ze zwaardere straffen hadden moeten krijgen.’ Een jonge vrouw die liever anoniem blijft, wilde met het protest vooral steun betuigen aan de familie van Sanda Dia. ‘Ik vind het belangrijk om ook aan de familie van Sanda te tonen dat dit niet oké is. Ik vrees dat het protest geen impact zal hebben op hoe justitie werkt, maar ik wil vooral het signaal geven dat ik niet akkoord ben met de uitspraak.’

 

Ook Marie-Antoinette Kumudidi Walo uitte haar ongenoegen over de uitspraak die gisteren viel. ‘Ik heb er geen woorden voor. Ik ben teleurgesteld in de maatschappij, en vooral in justitie. Ik ben zelf een moeder van drie kinderen, en ik ben bezorgd om hun toekomst in deze racistische, ongelijke wereld. Ik hoop dat de dingen zullen veranderen en dat we in harmonie zullen kunnen leven. Maar ik ben een beetje pessimistisch. Ik vrees dat er niet veel zal veranderen.’

Tussen de jongeren zagen we enkele ouderen protesteren. De oudere generatie is duidelijk ook aangedaan door de zaak-Sanda Dia en de lichte straffen die de Reuzegommers hebben gekregen. Jeanne Cockx (69) was speciaal in het zwart en wit gekleed, omdat ze tegen het ‘zwart-wit-denken’ van de maatschappij is. Ze bleef gedurende het volledige protest rechtstaan tussen de zittende massa. ‘Ik hoop vooral dat de studentendopen veranderen. Het is echt een vernedering. En dat zijn dan de mensen die later misschien in een hoge positie zullen werken. Het is de eerste keer dat ik protesteer, maar omdat ik zelf ook kinderen en kleinkinderen heb die studeren of gestudeerd hebben, vind ik dit heel belangrijk.’

Ines Van de Velde (46) betuigde haar steun met een roos in de hand. ‘Ik vind het moeilijk dat het als een ‘tragisch ongeval’ omschreven wordt door de advocaten van de verdediging. Voor mij is een ongeval iets waar niemand iets aan kan doen. Ik vind het moeilijk dat niemand schuldig is verklaard aan schuldig verzuim.’

Vlaams Parlementslid Jos D’Haese (PVDA) was ook aanwezig op het vreedzame protest. ‘Ik vind het belangrijk om de familie en vrienden van Sanda te steunen. Zij verdienen gerechtigheid, en ik denk niet dat ze dat nu gekregen hebben. Ik vind het heel belangrijk om het signaal te geven dat dit niet kan. Dit is duidelijk klassenjustitie.’
Ook Anthony Dulonet (43) vond dat het hier om een voorbeeld van klassenjustitie gaat. ‘De uitspraak van de rechtbank strookt niet met wat we eerder in andere zaken hebben gezien. Er zijn mensen die celstraffen krijgen omdat ze appels stelen, maar de kinderen van de elite komen weg met hun daden. Dat is onaanvaardbaar. Daarom vind ik dat er protest moet zijn. Het is belangrijk om je stem te laten horen en te laten zien dat je niet akkoord bent, want dit is geen rechtvaardige rechtspraak.’

© 2023 StampMedia / Caro Storms en Lara Tytgat (tekst), Omar Bouiraamane en Sanad Latifa (beeld)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten