• 27/05/2024

Promoteam deelt zakasbakjes uit op Winter in Antwerpen

ANTWERPEN – Op Winter in Antwerpen deelt een promoteam vanaf vandaag nog tot het einde van het jaar zakasbakjes uit, in opdracht van stad Antwerpen.

Met dit initiatief wijst de stad rokers op hun verantwoordelijkheid en moedigt ze hen aan om hun peuken veilig op te bergen in een klein draagbaar asbakje.

Dit past in een bredere peukenaanpak die stad Antwerpen de komende jaren verder gaat uitrollen, met uitdeelacties en de plaatsing van bijkomende asbakken op openbare plaatsen.

De stad wil zo vermijden dat peuken op straat of in de natuur belanden, want dat zorgt niet enkel voor vervuiling van het straatbeeld en is moeilijk te verwijderen, peuken zijn ook zeer schadelijk voor het milieu en de gezondheid.

Els van Doesburg (N-VA), schepen voor stads- en buurtonderhoud: ‘Voor veel Antwerpenaren zijn sigarettenpeuken die op straat rondslingeren ​ ergernis nummer één.’

‘Als stad investeren we in publieke vuilnisbakken met asbakken. We hebben er al 1 500 en er komen er nog eens 1 700 bij.’

‘Met deze actie geven we opnieuw een duidelijk signaal aan alle rokers: een sigarettenpeuk gooi je nooit zomaar op straat.’

‘Het zijn namelijk niet de kabouters die de peuken opruimen, maar onze mannen en vrouwen van de dienst stadsreiniging. Kies dus voor de vuilnisbak of je eigen zakasbakje.’”

Momenteel zijn er 1 500 vuilnisbakken op het openbaar domein voorzien van een asbak, en alle nieuwe vuilnisbakken worden er standaard mee uitgerust.

Daarnaast plaatst de stad nog eens 1 700 extra asbakken op bestaande vuilnisbakken, een investering van 260 000 euro.

Stad Antwerpen plaatst tot slot ook asbakken, zoals wandasbakken of peukenpalen, aan alle publieke stedelijke locaties.

Door op heel veel verschillende plaatsen die asbakken te voorzien geeft de stad rokers overal de kans om hun peuk deftig weg te gooien.

41 procent van het zwerfvuil in Antwerpen zijn peuken, die nu nog al te vaak op de grond of in rioolputjes worden gegooid.

Dat zorgt niet enkel voor vervuiling van het straatbeeld en is moeilijk te verwijderen, peuken zijn ook zeer schadelijk voor het milieu en de gezondheid.

Een sigarettenpeuk is namelijk niet biologisch afbreekbaar, bestaat uit schadelijke microplastics en chemicaliën, en die kleine deeltjes komen terecht in het water.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten