• 05/12/2024

Projectie met spotlights op Mechelseplein luidt campagne tegen seksueel geweld in

ANTWERPEN – Seksueel grensoverschrijdend gedrag: het gebeurt vlak onder onze ogen en vaker dan we denken, ongeacht gender, leeftijd of seksuele voorkeur. Uit onderzoek – uitgevoerd door een interdisciplinair onderzoeksconsortium van de Universiteit Gent, ULiège en het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) – blijkt dat vooral jongeren hiermee worden geconfronteerd. Met een opvallende campagne wil Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Justitie en Handhaving, als onderdeel van haar actieplan tegen seksueel geweld ​ jongeren sensibiliseren en slachtoffers uit de schaduw halen. Vandaag wordt deze gelanceerd. In Antwerpen gebeurt dat op het Mechelseplein. De campagne, met seksuologe Lotte Vanwezemael als ambassadrice, loopt tot en met april 2024. De titel van de campagne, ‘WE ZIEN U’, geeft een helder signaal aan zowel slachtoffers én daders.

De cijfers zijn onthutsend. 64 procent van de Belgen tussen zestien en 69 jaar heeft al eens een vorm van seksueel slachtofferschap meegemaakt. En dit geldt zowel voor meisjes en vrouwen (vier op de vijf), jongens en mannen (één op de twee). Hetzelfde onderzoek geeft aan dat, hoewel alle leeftijden worden getroffen, dit het vaakst voorkomt bij jongeren (zestien tot 24 jaar). Of het nu gaat over catcalling, agressie, wraakporno, aanranding, intimidatie of verkrachting: seksueel grensoverschrijdend gedrag is nooit oké en elk slachtoffer is er één te veel.  Als officiële start van de campagne wordt dit weekend letterlijk een licht geworpen op seksueel grensoverschrijdend gedrag via projecties in zes steden, waaronder Antwerpen. Daar gebeurt het vandaag op de gevel van Antwerp Management School op het Mechelseplein.

Demir: ‘Grensoverschrijdend gedrag is iedereens probleem. De cijfers spreken voor zich. Zo’n 80 procent van de vrouwen en 50 procent van de mannen heeft ermee te maken. Dat betekent dat het ook uw kind kan overkomen en dat uw kind er zich schuldig aan kan maken. Het is marginaal gedrag, jammer genoeg geen marginaal fenomeen. De strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag begint bij de nieuwe generatie die ook de meest kwetsbare groep is. Ik wil jongeren wakker schudden en bewust maken van grenzen van wat kan en niet kan. Met deze campagne willen we jongeren motiveren om zich collectief te verzetten tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. De campagneslogan geeft met ‘WE ZIEN U’ een ​signaal met een tweeledige boodschap: empathie naar de slachtoffers én daadkracht naar daders.’ Lotte Vanwezemael:  ‘Vanuit mijn achtergrond als psychologe en seksuologe, maar ook vanuit mezelf, vind ik het belangrijk om deze campagne in het licht te zetten. Seksueel grensoverschrijdend gedrag neemt tal van vormen aan, en elke vorm is een vorm te veel. Daarom een hart onder de riem voor elk slachtoffer. Jij, ik, wij. We zien elkaar.’

De campagne loopt tot april volgend jaar en wil, via verschillende, vooral online, kanalen jongeren massaal bereiken, door middel van echte verhalen en bekende influencers. TikTok-kanaal @WeZienU met bekende hosts zoals onder meer Flo Windey biedt doorlopend een veilige bron aan informatie, zorgt voor verbinding en stimuleert jongeren om zich collectief tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag te blìjven bewegen.

Tijdens de zomer toert een busje door Vlaanderen en Brussel om een online videoreeks op te nemen met aangrijpende verhalen van jongeren over seksualiteit. En omdat ‘s avonds en ‘s nachts alles wat gezegd, geroepen en gedaan wordt makkelijk in het donker blijft, zullen night clubs gedurende één nacht in het najaar voor één keer light clubs worden. Daarnaast zet de campagne vanaf volgend schooljaar in op het sensibiliseren van jongeren in het middelbaar en hoger onderwijs. Ben je zelf slachtoffer van seksueel geweld? Ga dan naar een Zorgcentrum na Seksueel Geweld in je buurt of bel of chat gratis en anoniem met 1712. Ben je minderjarig? Chat anoniem via https://www.nupraatikerover.be/. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten