• 19/06/2024

Project Ukraine@work zette al 80 procent van de deelnemers aan het werk

ANTWERPEN – Een unieke samenwerking tussen stad Antwerpen, JobRoad ivzw en het Internationaal Comité vzw werpt haar vruchten af. Gedurende vijftien maanden – van 1 oktober 2022 tot zondag  31 december – worden 400 Oekraïense vluchtelingen via het traject Ukraine@work begeleid naar de arbeidsmarkt en een zelfstandig leven.

Vandaag is bijna 80 procent van de deelnemers die al drie maanden in begeleiding zijn aan het werk. Het project krijgt dan ook een vervolg.

320 werkzoekenden werden al geleid naar het project Ukraine@work. Van de 184 mensen die op dit ogenblik meer dan drie maanden actief begeleid worden, zijn er 148 aan het werk. Dat is een activeringspercentage van 80 procent.

Het begeleidingstraject is gericht op een kwetsbare doelgroep met weinig of geen kennis van het Nederlands, soms met traumatische ervaringen, zonder sociaal netwerk in Antwerpen, en die voor een groot deel bestaat uit alleenstaanden met kinderen.

Een multidisciplinaire samenwerking was noodzakelijk, waarbij ieder zijn rol opnam en er een voortdurende afstemming was tussen de partners. Stad Antwerpen leidde via de dienst activering maandelijks een 30-tal gescreende vluchtelingen naar het project. Internationaal Comité vzw gebruikte de kracht van haar Oekraïense medewerkers en lidverenigingen om de werkzoekenden te informeren, te motiveren en te werken aan randvoorwaarden.

JobRoad ivzw maakte als netwerkorganisatie de brug naar de werkgevers. Ze nam hiervoor ook twee Oekraïense jobcoaches in dienst. Zo kon JobRoad ivzw naast de competenties, talenten en verwachtingen van de werkzoekenden ook voldoende rekening houden met de cultuur en achtergrond van de werkzoekenden.

Door deze persoonlijke en op maat gemaakte samenwerking waren heel wat bedrijven enthousiast en bereid om deel te nemen aan het project. Dit resulteerde niet alleen in een hoog activeringspercentage, maar ook in een grote diversiteit aan deelnemende sectoren.

Naast retail en schoonmaak werden ook heel wat deelnemers geactiveerd in de logistiek, industrie en productie, de bouwsector, maar evengoed in farma, onderwijs, de dienstensector en horeca. ​Vita bijvoorbeeld (zie foto) vond een job bij het Kruidvat. ​

Omdat het project nog tot eind december loopt en er steeds nieuwe leefloongerechtigden doorstromen naar het project worden er nog betere eindcijfers verwacht. De aanpak werkt, en daarom krijgt het project ook in 2024 een vervolg.

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor onder meer sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw en sociale economie: ‘Ukraine@work toont aan dat de meeste mensen graag willen werken, sommigen hebben gewoon een duwtje in de rug of de juiste begeleiding nodig en zijn dan vertrokken. Omdat we zo geloven in het project wordt het minstens met één jaar verlengd.’

Koen De Mesmaeker, algemeen directeur van Internationaal Comité vzw: ‘De kracht van de Oekraïense gemeenschap in Antwerpen vormt een grote ondersteuning in het project. Mensen krijgen duidelijke en verstaanbare informatie en begeleiding. Oekraïeners helpen zo Oekraïeners aan werk.’

Thomas Wauters, algemeen manager van JobRoad ivzw: ‘Een pragmatische aanpak van werkgevers in combinatie met een intensieve samenwerking van de partners bij de begeleiding van de werkzoekende is de manier om mensen te activeren.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten