• 19/07/2024

Project ‘Grasduinen’ komt naar regio Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout

ARENDONK – BOS+, provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve uit Geel en Natuurpunt brengen ‘Grasduinen’ naar de Kempen. Grasduinen is een educatief project voor leerlingen van de tweede graad lager onderwijs, dat de brug slaat tussen landbouw, natuur en landschap.

Op de website van het project kunnen leerkrachten gratis een educatief pakket downloaden om te gebruiken in hun lessen en leerkrachten, landbouwers en natuurgidsen kunnen er terecht voor een belevingsaanbod in de regio van Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout.

Kinderen leren via Grasduinen verbanden zien tussen wat de lokale boer kweekt, zaait, plant en wat er uiteindelijk op ons bord belandt. Bovendien ontdekken ze zo ook welke producten en diensten de natuur en het bos ons bieden en waar ze van de natuur en het landschap kunnen genieten. Iets wat tot nu toe nog niet voldoende binnen het klassieke onderwijs aan bod komt.

Isaac Lievevrouw, educatiemedewerker bij BOS+: ‘We willen enerzijds meer natuur en landbouw op school brengen en anderzijds scholen aanmoedigen en ondersteunen om landbouwbedrijven en het bos te bezoeken.’

Het Grasduinen-pakket bestond al langer voor de Duinengordel in Limburg, maar wordt nu ook uitgerold in de regio van Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout met de financiële steun van LEADER Provincie Antwerpen.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor plattelandsontwikkeling: ‘Via LEADER investeren de provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa samen 57 732 euro in dit initiatief. In een tijd waarin kinderen meer en meer tijd binnenskamers doorbrengen, helpt Grasduinen hen op een actieve manier het landbouwleven en de natuur te herontdekken. Vroeger was dat een evidentie, vandaag zijn daar extra prikkels voor nodig zoals dit project.’

Natuur en landbouw worden vaak als tegenpolen gezien. Waar natuur is moet plaatsgemaakt worden voor landbouw en vice versa.

Liselotte Bollen van Natuurpunt: ‘Toch zijn natuur en landbouw nauw verbonden. We willen de verbinding tussen natuur en landbouw binnen het project aantonen aan de hand van ecosysteemdiensten. Dat zijn de producten en diensten die de natuur ons biedt. Zowel landbouwers als natuurbeheerders werken met deze natuurlijke omgeving om tot welgekende diensten en producten te komen zoals gezonde voeding, koolstofopslag en waardevolle recreatieruimte.’

Het project bestaat enerzijds uit een educatief pakket voor leerkrachten en anderzijds uit een belevingsaanbod op landbouwbedrijven en in natuurgebieden. Zowel leerkrachten, landbouwers als natuurgidsen kunnen gemakkelijk met het concept van grasduinen aan de slag gaan.

Anneke De Bruyne, leerkracht bij Talentenschool Blink uit Oud-Turnhout: ‘Het materiaal van Grasduinen laat de kinderen natuur en landbouw in al hun facetten beleven. Doen, voelen, ruiken …. Na de voorbereiding in de klas op ontdekking gaan bij de bedrijven zorgt voor een brede kijk terwijl het toch heel erg lokaal blijft.’

Isaac van BOS+: ‘Het grote voordeel van Grasduinen is dat het niet als iets nieuws moet gezien worden, maar gemakkelijk in bestaande zaken kan geïntegreerd worden. Je kan de Grasduinsaus als het ware gieten over de lessen, bestaande landbouwbezoeken en natuurexcursies.’ Het educatief pakket is gratis te downloaden op www.grasduinen.be. Je vindt er ook meer informatie over het project en waar je in de Antwerpse Kempen of in de Limburgse Duinengordel kan gaan Grasduinen bij landbouwers en natuurgebieden. (EM / Foto Tinne Mariën. Op de foto: Leerlingen van het vierde leerjaar uit basisschool Reuzepas uit Oud-Turnhout bezoeken landbouwbedrijf Beyens-Slegers in Ravels)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten