• 22/02/2024

Project Boerderleven in de Antwerpse Zuidrand eindigt maar gaat nu digitaal

KONTICH – Na twee jaar komt een einde aan het PDPO-project Boerderleren in de Antwerpse Zuidrand. Voor het project Boerderleren bouwde Streekvereniging Zuidrand samen met de Hooibeekhoeve een educatief aanbod uit voor kinderen uit de tweede graad van de lagere school (derde en vierde leerjaar). Leerlingen leerden zo het landbouwleven in hun eigen streek kennen, terwijl tegelijk hun persoonlijke groei wordt gestimuleerd. Vanochtend gingen we kijken naar zo’n klasbezoek bij ’t Groentenhofke in Kontich. De voorzitter van Streekvereniging Zuidrand, Bart Seldeslachts, stelde er het project voor.

Tijdens het project Boerderleren ontwikkelde de Streekvereniging Zuidrand samen met de Hooibeekhoeve en studenten van de Thomas More hogeschool verschillende lespakketten voor de tweede graad lager onderwijs. Vijf landbouwers en samentuinen sprongen mee op de kar. Seldeslachts: ‘De Gasthuishoeve Boshoek uit Hove stelde zich beschikbaar om deze pakketten mee uit te werken en als proeftuin te fungeren. Er werden in totaal 24 activiteiten in en rond de boerderij ontwikkeld rond de thema’s seizoenen, bodem, mest, water, plantengroei, klimaat en duurzame landbouw. Tussen oktober 2021 en juni 2022 bezochten meer dan 30 klassen een landbouwbedrijf of samentuin in de Zuidrand, goed voor 550 kinderen.’ Het lessenpakket werd modulair opgesteld, klassen en landbouwers kunnen dus samen beslissen welke activiteiten ze tijdens het bezoek willen doen. Een handleiding voor leerkrachten, waarbij ook de link wordt gemaakt met de lesdoelen, werd opgesteld. Vanaf vrijdag 1 juli is het hele aanbod ook digitaal beschikbaar.

Het tweede deel van het project is digitaal, met een online spel voor kinderen rond landbouw en natuur. Via www.boerderleren.be kan je in de klas of thuis duiken in de wereld van de landbouwer. Via opdrachten komen de kinderen meer te weten over landbouw en platteland. Stefanie Verherstraeten, educatief medewerker van Hooibeekhoeve: ‘Het spel is wel online, de opdrachten zijn dat meestal niet. Je wordt tijdens het spel uitgedaagd om buiten opdrachten uit te voeren. Wanneer ze uitgevoerd zijn, krijg je puzzelstukjes om uiteindelijk de geheime code te kraken. Er zijn vier boerderijen met telkens vier opdrachten, zo kan je al snel urenlang op ontdekking. Wanneer alle opdrachten uitgevoerd zijn, opent de groene ruimte en verdien je het diploma als echte landbouwkenner.”

Nu het project is afgelopen, hopen de initiatiefnemers dat zowel de landbouwers als de scholen elkaar blijven vinden en boerderijbezoeken blijven organiseren. Seldeslachts: ‘De Streekvereniging Zuidrand engageert zich alvast door de lespakketten en het spel te promoten bij de verschillende scholen en eerste aanspreekpunt te blijven voor (geïnteresseerde) landbouwers uit de Zuidrand. Alle info zal ook gebundeld worden op de website van de Streekvereniging Zuidrand, zodat men dit vlot kan vinden en downloaden.’


Verherstraeten: ‘Landbouwers die leerlingen de kans willen geven om te ‘Boerderleren’ op hun bedrijf kunnen terecht bij Hooibeekhoeve. We maken ook landbouwers van buiten de regio Zuidrand graag wegwijs in het educatief aanbod. Zo hopen we dat er in de toekomst nog meer leerlingen mogen ontdekken hoe het er op een hedendaags landbouwbedrijf aan toegaat en waar het voedsel op hun bord vandaan komt.’


Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten