• 12/07/2024

Project ‘Achter de Bist’ bestaat uit 23 woningen en 15 appartementen

WILRIJK – In het centrum van Wilrijk wil woonontwikkeling Achter de Bist een nieuw en duurzaam stadsverhaal schrijven op de verlaten bouwmaterialensite gelegen tussen de Boekstraat, de Vuurmolenstraat, de Pater de Dekenstraat en de Bist. Vanavond organiseerde PSR, de ontwikkelingsdivisie van de Jan De Nul Group uit Aalst samen met Binst Architects uit de Luikstraat in Antwerpen, een buurt-infomoment waarvoor 40 directe omwonenden zich hadden ingeschreven.

Voor men kan beginnen bouwen dient er een archeologisch onderzoek te gebeuren want de site bevindt zich op een oud urnenveld daterend van 700 tot 450 jaar voor Christus. Development Manager Annelies Van Liefferinge: ‘We hebben hier een studiebureau archeologie voor aangesteld. We verwachten dat er vondsten zullen zijn maar de kans dat die significant of goed bewaard zijn gebleven is klein, gezien de activiteiten die hier jarenlang zijn uitgevoerd. Die periode moeten we doorlopen. We hebben geen idee hoelang dit gaat duren. Daarna kunnen we van start gaan. Wij hopen dat we in het najaar de effectieve bouwwerken kunnen beginnen en daarom verwachten we in het najaar van 2024 de eerste bewoners te mogen verwelkomen maar dat is zeer afhankelijk van de vondsten en de stijgende bouwprijzen. De markt waarin we nu zitten is niet makkelijk. We hadden gehoopt om de geïnteresseerden vandaag te kunnen vertellen hoeveel een woning of appartement zal kosten maar dat kunnen we echt niet. We hopen dat de markt zich zal  stabiliseren tegen het najaar.’

‘We hebben een binnengebied met 23 woningen gaande van twee tot vijf slaapkamers. We gaan er niet hoger dan twee lagen. Aan de Pater de Dekenstraat komt er een appartementsgebouw met drie verdiepingen. Dat worden appartementen met één slaapkamer die ruim genoeg is om er eventueel twee van te maken. We hebben in maart ’21  ook een buurtinformatiemoment gehouden. Dat gebeurde digitaal. We hadden een 60-tal geïnteresseerden. Nadien hebben we heel veel positieve reacties gekregen. Sommige mensen hadden terechte bezorgdheden maar ik kan geen enkele buur opnoemen die tegen het project gekant is. Integendeel. Mensen zijn beu gekeken op die loodsen.’

‘We hebben er meer dan een jaar over gedaan om onze ontwerpplannen klaar te krijgen omdat we de positionering juist wilden hebben. We zitten immers met heel veel buren rondom de site. Dit is een uniek perceel. Daarom hebben we het ook gekocht in 2019. Centraler kan het niet gelegen zijn in Wilrijk. De voormalige bedrijfsactiviteit paste niet meteen in deze residentiële woonbuurt. We begrepen onmiddellijk dat we ons project moesten aansluiten op de woonomgeving. De grote uitdaging was inschatten hoe we de juiste bouwvolumes zouden inplanten zodat iedereen wel nog een degelijk uitzicht blijft hebben. We hebben daar bewust wat meer tijd in gestoken om vervolgens wat vlugger door het vergunningstraject te gaan. Dat is ook gelukt. We proberen ook het groen naar de bewoners te brengen. Er komt een ondergrondse parking met 60 plaatsen met elektrische oplaadmogelijkheden. Dat gebeurde na overleg met de stad en het district zodat omwonenden een plaats kunnen huren om de parkeerdruk in de wijk te verlichten. Bovengronds is er enkel plaats voor voetgangers en fietsers. Er komt een gemeenschapsruimte van 2 000 vierkante meter groen.’

Edwin MARIËN

Afbeelding Achter de Bist

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten