• 27/05/2024

Professioneel hypnotiseur uit Essen klapt uit de biecht

ESSEN –  Ook nu wilden wij u graag een volwaardig weekendinterview aanbieden. Hiervoor trok ik naar Essen, naar Dominik Messiaen. Het resultaat was een leuke, één uur durende babbel waarvan u hieronder de neerslag had moeten lezen. Zoals steeds legde ik de tekst ter controle voor aan de geinterviewde. Die liet er zo goed als niks van heel. Driekwart tekst werd geschrapt en het andere kwart herschreven. Eerlijk? Dit heb ik in de meer dan 40 jaar dat ik actief ben in de journalistiek nog nooit meegemaakt. Zelfs mensen als een Georg Kessler, een Bart De Wever of Liesbeth Homans – noem maar op – wijzigden slechts punten en komma’s aan mijn teksten maar in dit geval bleef er geen spaander van de originele tekst over. Hetgeen u hieronder kan lezen is wel degelijk een heel klein stukje van wat besproken werd – en de inhoud klopt – maar werd niet door mij geschreven. Ik plaats er dan ook mijn naam niet onder.

Edwin Mariën

Elk jaar vieren we op donderdag 4 januari wereldhypnosedag. De initiatiefnemers willen op die manier de mogelijkheden van hypnose onder de aandacht brengen en misverstanden en argwaan bij het brede publiek wegnemen. En laat dat nu net de missie zijn van Dominik Messiaen, The Charming Hypnotist. Met zijn theatershow “De Kracht van Verbeelding” ontkracht hij mythes en legt de link naar therapeutische en medische hypnose. Maar hoe raakte hij door hypnose gefascineerd?

‘Al van kindsbeen af was ik gefascineerd door de wereld van illusie en circus. Ik leerde goochelen, jongleren, buikspreken, steltlopen en volgde muziek. Tijdens mijn opleiding Toegepaste Taalkunde groeide het idee om professioneel artiest te worden. Onmiddellijk na mijn studies trad ik op met een kindershow en een comedy magic act. Hoewel die acts heel succesvol waren, blonken ze niet uit in originaliteit. Door mijn opvoeding was ik er van overtuigd dat ik niet intelligent genoeg was om zelf iets te creëren. Ik kocht trucs of leerde ze uit boeken en gebruikte bestaande one-liners. En omdat ik goed met kinderen om kon gaan en een publiek makkelijk aan het lachen kreeg, bleek dit een succes. Pas jaren later, toen ik me liet coachen door Luc Apers, kwam ik tot de vaststelling dat ik wel degelijk iets volledig nieuws kon creëren en dat je beter kan werken vanuit je eigen authenticiteit. Tot ik me dat realiseerde, was ik heel makkelijk te kopiëren en hield ik mijn werk angstvallig verborgen voor collega’s.’

‘Tijdens mijn coachingstraject suggereerde Luc Apers dat ik als perfecte schoonzoon het ideale profiel had voor de gentleman thief. Dat moest hij geen 2 keer zeggen. Kort daarop stal ik het uurwerk van een Antwerpse politieagent. Gelukkig kon hij er om lachen! Hij vroeg me zelfs of ik een pickpocket demonstratie kon geven voor agenten en Buurt Informatie Netwerken. De zakkenrollers die bij de politie gekend waren, zaten immers achter de tralies! Daarop trok ik hals over kop naar Duitsland waar ik in de leer ging bij Christian Lindemann, die als professioneel pickpocket de wereld rondtoerde met de Kooza-show van Cirque du Soleil. Drie maand later stond ik met trillende benen op een Buurt Informatie Netwerk voor mijn eerste demonstratie. Het bleek een succes en ik werkte de act verder uit. Uiteindelijk heb ik er bijna 10 jaar over gedaan om mijn vaardigheden als zakkenroller te perfectioneren. Vooral het stelen van alle types uurwerken kostte me zweet en tranen maar het resultaat mocht er zijn. Zo werd ik als zakkenroller o.a. gevraagd voor Jonas & Vangeel, Gert Late Night en On n’est pas des Pigeons. ‘

‘Zonder het te beseffen ondering ik een serieuze mindshift’

‘Hoewel zakkenrollen en meerbepaald watch stealing heel technisch is, bleek vooral de juiste mindset erg belangrijk. Zonder het te beseffen transformeerde ik van de faalangstige, onzekere jongen in een zelfzekere entertainer die zijn grenzen voortdurend verlegde. Daar waar faalangst me vroeger voortdurend verlamde, zie ik nu elke moeilijkheid als een leerkans en word daardoor steeds beter. Sindsdien leer ik veel efficiënter en sneller en laat ik me niet meer tegenhouden door wie of wat dan ook. Het zijn niet de gebeurtenissen in je leven die je maken tot wat je bent maar wel hoe je omgaat met die omstandigheden.’

‘In 2013 zag ik tijdens een bijeenkomst van pickpockets in het Verenigd Koninkrijk hypnose van dichtbij voltrekken. Onmiddellijk begon ik er over te lezen, volgde een opleiding aan de European Academy of Hypnosis en experimenteerde met hypnose in mijn zakkenroller act. Door mijn insteek als zakkenroller had ik vlug een intrigerende, originele act. Op vraag van studentenverenigingen speelde ik die ook voor verschillende faculteiten. Hoewel de voorstelling heel entertainend was, wou ik meer. Samen met Walter Janssens, de regisseur van Kommil Foo, herwerkte ik de act tot een heuse theatershow waarbij heel wat aspecten van hypnose de revue passeren. En uit de reacties van het publiek blijkt dat mensen het appreciëren dat er ook uitleg wordt gegeven én dat de deelnemers op het podium met respect worden behandeld. Dat laatste laat helaas nogal eens te wensen over.’

‘Naarmate ik tijdens mijn voorstelling steeds meer het therapeutische en medische belicht, krijg ik steeds vaker de vraag om persoonlijke hulp. Ik worstel al 2 jaar lang met de vraag of ik dit wil doen. Ik voel namelijk heel sterk de nood om mensen te helpen. Hoewel hypnotherapie vaak heel snel effect heeft, geldt dat niet altijd voor iedereen en dan is het handig als je ook een andere therapievorm achter de hand hebt. Dus in een ideale wereld zou hypnose een onderdeel vormen van de klassieke psychologie opleiding. Jammer genoeg zijn de geesten aan de vlaamse universiteiten daar nog niet rijp voor. In Frankrijk is dat anders. Aan de Sorbonne wordt hypnose wél onderwezen aan psychologen, psychiaters en artsen.’

‘Gelukkig zie ik vanuit mijn expertise een alternatief voor individuele hypnose sessies. Ik ontwikkelde namelijk een keynote waarmee ik heel wat mensen tegelijk kan bereiken en helpen. Vanop het podium help ik mensen vanuit hun eigen kracht en kwaliteiten om hun dromen te verwezenlijken. De aangeleerde technieken ontleen ik aan topatleten en succesvolle mensen. Het mooie is dat je die kan aanwenden voor heel uiteenlopende doelen: een eigen zaak beginnen, professionele doelen behalen, een marathon lopen, stoppen met roken, de partner van je leven vinden. De mogelijkheden zijn legio!’

‘Een keynote vind ik ook zalig omdat ik niet enkel entertain maar op die manier ook waarde geef aan mensen en zo een verschil kan maken. En is het daar niet allemaal om te doen? Iemand vertelde me ooit dat er 2 belangrijke momenten zijn in een mensenleven. Het moment dat je geboren wordt en het moment dat je beseft waarom. Ik heb er lang over gedaan maar liever laat dan nooit.’

‘Ondertussen blijf ik mijn theatershow De Kracht van Verbeelding in theaters spelen. Wie er naar mijn show moet komen kijken? Ten eerste iedereen die van respectvolle comedy houdt. En natuurlijk mensen die graag eens wat meer willen weten over hypnose. En wie hypnose zelf eens wil ervaren is natuurlijk ook welkom. Vaak komen mensen na de show zeggen dat ze niet naar voor durfden komen omdat ze schrik hadden. Achteraf hebben ze daar spijt van omdat ze zien dat alles op een respectvolle manier gebeurt. Wil je er zelf eens bij zijn, neem dan zeker een kijkje op de website.’

Info en tickets: https://www.charminghypnotist.com

Dominik MESSIAEN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten