• 14/06/2024

Prof van UA Wilrijk onderzocht of plantenextract werkt tegen luchtweginfecties

WILRIJK – Het geneeskrachtige plantenextract Echinacea purpurea heeft een beschermende werking tegen SARS-Cov2-infecties. Dat blijkt uit onderzoek van het team van prof. Wim Vanden Berghe (Universiteit Antwerpen Campus Drie Eiken Wilrijk). De antivirale werking bestrijdt diverse luchtweginfectievirussen, inclusief het coronavirus, en vermindert het besmettingsrisico.

Na de opkomst van het SARS-CoV2-virus begin 2020 zochten biomedici van UAntwerpen naar manieren die extra bescherming zouden kunnen bieden tegen het virus. Het doel? De gezondheidszorg ontlasten. Het team van prof. Wim Vanden Berghe focuste op de gezondheidseffecten van het farmacologisch bereide plantenextract Echinacea purpurea, afkomstig van de bloem rode zonnehoed (zie foto). De eerste resultaten in labo-omstandigheden waren alvast positief: Echinacea purpurea versterkte de aangeboren antivirale immuniteit.

Tijdens drie klinische interventiestudies met farmacologisch gestandaardiseerde bereidingen van Echinacea purpurea onderzochten de wetenschappers de effecten van het plantenextract bij mensen. In het eerste onderzoek kreeg een deel van de proefpersonen het Echinacea-extract. Het andere deel kreeg een placebo. Alle proefpersonen moesten de bijwerkingen en de effecten op een verkoudheid bijhouden.

In een tweede preventief onderzoek dienden de onderzoekers het Echinacea-extract toe aan kinderen tussen vier en twaalf jaar. Ten slotte werkte het onderzoeksteam mee met een internationaal consortium aan een laatste klinische interventiestudie bij volwassenen. In deze studie kreeg een groep het Echinacea-extract, een ander deel werd niet behandeld. Het team ging de korte- en langetermijneffecten na op SARS-CoV2-infecties bij beide groepen.

De resultaten zijn veelbelovend. Uit het eerste onderzoek bleek dat Echinacea het totale aantal verkoudheden verminderde, het extract remde virale verkoudheden af en voorkwam infecties van respiratoire virussen. Bij het preventieve onderzoek bij kinderen verminderde Echinacea de virusbelasting in neusafscheidingen met 98,5 procent, de ultieme indicator voor antivirale effecten, wat de virusbesmettelijkheid sterk doet afnemen. In het laatste klinische onderzoek werden bij de Echinacea-groep 63 procent minder SARS-CoV2-besmettingen vastgesteld.

Prof. Vanden Berghe:  ‘De resultaten van deze klinische interventiestudies bevestigen dat de inname van een farmacologisch bereid Echinacea-extract ons minder kwetsbaar maakt voor SARS-CoV2-infecties en voor besmetting. Echinacea purpurea biedt een extra beschermingsoptie naast de gekende maatregelen.’

Echinacea purpurea heeft dus een brede antivirale werking tegen luchtweginfecties. Hoewel de resultaten van de studies beloftevol zijn, is er nog verder onderzoek nodig naar het exacte beschermingsmechanisme en is bevestiging in grotere klinische studies wenselijk. Vanden Berghe: ‘We gaan nu aan de slag met de verzamelde klinische stalen om te achterhalen hoe Echinacea ons immuunsysteem precies ondersteunt.’ (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten