• 09/12/2024

Prof. Georgios Keliris (UA Wilrijk) krijgt beurs voor onderzoek naar dementie

WILRIJK – Het beperken van onze calorie-inname vertraagt het verouderingsproces van onze hersenen. Met die vaststelling in het achterhoofd doet prof. Georgios Keliris (zie foto), docent Biomedische Wetenschappen aan de UAntwerpen Campus Drie Eiken Wilrijk, onderzoek naar dementie. De Stichting Alzheimer Onderzoek ondersteunt de wetenschapper met een beurs van 250 000 euro.

De cijfers zijn hard: één vrouw op drie en één man op acht ontwikkelt een vorm van dementie.

Wereldwijd verdiepen duizenden wetenschappers zich in de ziekte, waar tot op vandaag geen effectieve behandeling of medicijn tegen bestaat. Er is meer onderzoek nodig, maar onderzoek kost heel veel geld.

Directeur Joost Martens van Stichting Alzheimer Onderzoek: ‘Wij financieren veelbelovende onderzoeken. Daarvoor kunnen we gelukkig rekenen op heel veel donateurs.’

‘Ondanks de coronacrisis konden we in 2020 voor een recordbedrag van 3,2 miljoen euro Belgisch wetenschappelijk onderzoek ondersteunen. En alleen onderzoek kan tot een doorbraak leiden in de strijd tegen de ziekte.

De Universiteit Antwerpen kent een rijke traditie op het vlak van neurodegeneratieve aandoeningen.

Met prof. Christine Van Broeckhoven telt de universiteit een van de pioniers binnen dit onderzoeksdomein in haar rangen. Ook vandaag proberen honderden wetenschappers in Antwerpen de geheimen van alzheimer te ontrafelen.

Keliris: ‘Mijn onderzoek focust op de mogelijke therapeutische effecten van calorierestrictie (CR). We weten dat het beperken van de calorie-inname het verouderingsproces vertraagt en zo de levensduur verlengt. Wij willen nagaan of CR ook een positief effect heeft op het functioneren van de netwerken in onze hersenen en op de vasculaire reactiviteit.’

Veel aandacht zal ook gaan naar de zogenaamde caloric restriction mimetics (CRMs). Keliris: “Minder calorieën innemen betekent veel minder eten, en dat heeft ook nadelen. Maar via voedingssupplementen of geneesmiddelen kunnen we de effecten van minder eten ook proberen na te bootsen, zonder honger te moeten hebben: dat noemen we mimetics. Wij gaan onderzoeken of deze aanpak de ‘vervuiling’ van onze hersencellen kan tegengaan. Wanneer ons brein langer op topniveau kan blijven, krijgt dementie minder kansen.’

Martens: ‘Alle onderzoekvoorstellen die wij ontvangen worden beoordeeld door wetenschappers in België en het buitenland die zich ook met onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten bezig houden. Het onderzoek van prof. Georgios Keliris werd zeer hoog gewaardeerd, omdat het een unieke invalshoek betreft die nieuwe behandelingsmethoden kan opleveren.’ (EM : Foto Universiteit Antwerpen)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten