• 17/06/2024

Proefopstellingen op Zuid geëvalueerd, naar Antwerp Story met museumpas

ANTWERPEN – -Stad Antwerpen startte in juni vorig jaar proefopstellingen voor het verbreden van voetpaden in de wijk Het Zuid. In negen straten kwamen tijdelijke markeringen om zo een publieke ruimte voor voetgangers te creëren. Die proefopstellingen werden nu geëvalueerd door het stads- en districtsbestuur in samenwerking met de politie. Het resultaat is dat ze in drie straten zullen worden behouden; voor één straat volgt de definitieve evaluatie nog.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘De afgelopen jaren werd duidelijk dat er nood is aan meer publieke ruimte voor voetgangers. Daarom startte de stad in negen straten in de wijk Het Zuid een proefopstelling op, waarbij de voetpaden visueel werden verbreed via tijdelijke markeringen op straat. De parkeerstroken werden via een volle witte lijn verder van het voetpad gemarkeerd. Hierdoor kan de vrijgekomen ruimte tussen parkeerstrook en voetpad dienen als extra ruimte voor voetgangers.’

Het stads- en districtsbestuur evalueerden in samenwerking met de politie de proefopstellingen. Hierbij keken ze naar meldingen van bewoners, de snelheid van gemotoriseerd verkeer, het aantal ongevallen en de ruimtelijke meerwaarde. In de Karel Rogierstraat, de Verbondstraat en de Vrijheidstraat blijven de proefopstellingen behouden. De Vrijheidstraat wordt in 2024 heraangelegd. De huidige opstelling dient daarbij als proef, maar is geen voorafname op het uiteindelijke ontwerp. In de Verbondsstraat zullen op basis van de huidige proefopstelling een aantal infrastructurele ingrepen gebeuren. In de Pacificatiestraat, de Verlatstraat, de IJzerenpoortkaai, de Visserskaai en de Scheldestraat worden de proefopstellingen beëindigd. Verder komen er in de Tolstraat nog bijkomende snelheidsmetingen, op basis van de resultaten wordt beslist of de proefopstelling al dan niet behouden blijft.

Vanaf morgen kunnen houders van de museumpas, het grootste museumabonnement van België, ook gratis ‘The Antwerp Story’ in Het Steen bezoeken. Stad Antwerpen wil op deze manier dit interactief belevingsparcours zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. De museumpas geeft gedurende een jaar gratis toegang tot alle deelnemende Belgische musea en abonnees genieten van allerlei extra voordelen.

The Antwerp Story, een interactief belevingsparcours in Het Steen, is nu een half jaar open en mocht al meer dan 15 000 nationale en internationale bezoekers ontvangen. Via elf kamers ontdekken bezoekers op korte tijd de rijke geschiedenis van de stad en maken ze kennis met de vele Antwerpse wijken, de Antwerpse musea en de Antwerpenaren. Na hun bezoek kunnen ze vanop het dakterras en de uitkijktoren nog genieten van een uitzicht over de Schelde en de stad. Vanaf donderdag 15 juli zullen museumpashouders ook gratis The Antwerp Story kunnen bezoeken. Door zich aan te sluiten bij de lange lijst aan deelnemende musea, hoopt de stad nu nog meer bezoekers naar hun bezoekerscentrum te krijgen om hen te verbluffen met alles wat de stad te bieden heeft. Kennis: ‘Het Steen werd gerenoveerd als een multifunctioneel bezoekerscentrum, en het is duidelijk dat we daarin geslaagd zijn. Dat het gebouw nu ook op de radar van de museumpas staat, is erg goed nieuws.’ (EM / Foto Matthias De Boeck)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten