• 19/05/2024

Proef (letterlijk) nog tot morgen van een job in de horeca op het Operaplein

ANTWERPEN – Op het Operaplein in Antwerpen kun je letterlijk en figuurlijk proeven van een job in de horeca. VDAB, de stad Antwerpen en Horeca Forma willen op die manier de vele beschikbare jobs in de horeca promoten.

De horeca beleeft nog altijd moeilijke tijden, door een uitstroom van werknemers en werkzoekenden die hun jobdoelwit veranderden. Hierdoor ontstond een nijpend personeelstekort in de sector.

In het afgelopen jaar ontving VDAB in het arrondissement Antwerpen meer dan 2 000 vacatures voor horecapersoneel, waarvan bijna 1 500 voor de stad Antwerpen. Hoewel dit een daling is van 33 procent tegenover het jaar voordien, is dit aantal nog altijd erg hoog in vergelijking met de jaren voor corona.

Toch hebben jobs in de horeca heel wat troeven, niet in het minst het veelvuldig contact met klanten en hun appreciatie voor de gastvrijheid en de beleving die je biedt. Daarnaast biedt de sector uitgebreide tewerkstellingsmogelijkheden in uiteenlopende jobs: van kok en hulpkok over zaal- en keukenmedewerker tot kelner en bartender. Om deze verscheidenheid aan jobs in te vullen, staat de horeca open voor alle mensen die goesting hebben om gasten te verwelkomen en een mooie ervaring aan te bieden.

Stad Antwerpen, Horeca Forma en VDAB willen samen het personeelstekort in de sector aanpakken. Daarom laten ze iedereen letterlijk en figuurlijk proeven van een job in de horeca. Tot en met morgen kunnen bezoekers met horeca-ambities aan de slag gaan in een mobiele keukeneenheid op het Operaplein in Antwerpen.

Er worden workshops georganiseerd. Deelnemers kunnen op deze manier hun talenten en mogelijkheden ontdekken in de horeca. VDAB organiseerde vandaag ook een jobdate met Antwerpse werkgevers uit de horecasector.

Dit initiatief bouwt verder op de horeca-campagne Goe volk gezocht en het actieplan horeca dat VDAB in het najaar 2021 lanceerde in nauwe samenwerking met partners binnen onderwijs, Horeca Forma en Horeca Vlaanderen.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: ‘We organiseren korte workshops in onze horecatrailer. Deelnemers maken er al doende kennis met enkele horecatechnieken zoals heerlijke fingerfood en mocktails bereiden, of ze oefenen skills als kelner, samen met ervaren horeca-instructeurs en -medewerkers. Op die manier laten we onze bezoekers hun talenten ontdekken en maken we hen warm voor een job in de horeca. Daarnaast kunnen geïnteresseerden vandaag ook rechtstreeks solliciteren bij werkgevers uit de horecasector.’

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma: ‘De horecatrailer moet mensen warm maken om aan de slag te gaan in onze mooie sector. Kiezen voor horeca is kiezen voor werkzekerheid. Het is een gevarieerde job, waar binnen je klanten echt laat genieten en een goed gevoel kan geven. Het geeft veel voldoening om daar als werknemer aan bij te dragen.’

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor sociale economie: ‘Met de horecatrailer in de stad, pakken we twee problemen tegelijk aan. Er zijn nog altijd heel veel Antwerpenaars op zoek naar een job. Dankzij de horecatrailer kunnen zij zelf proeven van een boeiende job in de sector. Op die manier slaan we een brug tussen de werkzoekenden en de sector.’

Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor werk en economie: ‘De horecasector komt nog steeds veel handen tekort. Deze horecatrailer van VDAB is dus een succesvol initiatief dat we verderzetten om mensen te laten kennismaken en doorstromen naar een job in een van onze mooiste sectoren.’ Meer info vind je hier   (EM / Foto VDAB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten