• 14/07/2024

Prison Party in Elckerlyc Antwerpen

ANTWERPEN – De lente staat voor de deur en dan mogen we ons verwachten aan de lentekomedie van de Sven De Ridder Company. Na het ziekenhuis, de golfclub, het onbewoond eiland en ook  de vele Kersttaferelen, komen we nu in een soort van Begijnenstraat terecht. Sven was al een grote fan van onder meer de film “ Zware Jongens “ uit 1984 met Gaston en Leo en ging nu ook de gevangenistoer op. Prison Party, het verhaal dat weer uit de pen komt van Sven en Brik, speelt zich af in de jaren ’30. Laat ons zeggen de periode Al Capone, Elliott Ness in the States.

En wie komen we allemaal tegen? Herman ( Sven De Ridder), is een valsmunter met een saai uiterlijk maar meesterlijk in zijn vak. Van geld tot paspoorten vervalsen: het zit hem in het bloed. In de gevangenis leert hij Fons ( Brik Van Dyck) kennen. Fons, ook Larry genaamd is een onhandige kruimeldief.  Hij mag reeds voor de vijfde maal het streepjespak aantrekken. Hij kent het reilen en zeilen in den bak door en door. De fixingman  in de gevangenis is de zware jongen Bill ( Ivan Pecnik) Hij heeft het voor te zeggen. De schrik van iedereen.

Wie gevangenis zegt, voelt ook al aan dat er cipiers zijn. Bernard ( Kobe Van Herwegen) heeft corrupte trekjes en heeft nog een vrouwelijke collega, Jeanne Darm genaamd( Linda De Ridder). Tenslotte is er nog Antoinette (Dorien Reynaert ), werkzaam in een snoepwinkel, die een mysterieuze bezoekster speelt. Wie komt ze eigenlijk bezoeken?

Sven en Brik slagen er weer in om een verhaal op de planken te zetten, dat in het begin alle richtingen uit kan. Wie gaat met wie in zee? Hebben ze elkaar nodig? Subtiel krijgt het plot na de pauze nog verschillende onverwachte wendingen. Bernard zijn hobby als goochelaar zal hem duur te staan komen. En wat bedoelen ze met de gevangenis  “zwarte japvrij” te houden? Genieten en lachen heel het parcours.

Ik waande me soms in HMP Slade, de legendarische gevangenis waar Ronnie Barker, Norman Stanley Fletcher speelde, tussen 1974 en 1977 in de BBC  sitcom Porridge.  Fletcher, wat manipulatief en inspelend op de zwakheden van anderen. Hoog intelligent, denkt hij van zichzelf misschien, over alles meepraten met een natuurlijk intellect. Dit is een beetje hoe de Larry zich profileert.

Zoals gewoonlijk is de cast bij de SDRC een uitgelezen bende. Nooit zwakke schakels, daarom is het niet opportuun om er iemand uit kiezen. Allen steken er bovenuit. Het broer-zus duo is een match die we zeer graag terug willen zien. Dank Sven, in de zomerkomedie vanaf 18 juli, “ Hoog in de Lucht” is Linda er ook bij. Ivan en Brik hebben voor hun rol duchtig moeten snoeien in hun kapsel. Het goocheltalent van Kobe is ook altijd meegenomen. En de quasi nieuweling in het gezelschap – Dorien – is na Jasmine Jaspers weer een topontdekking van Sven.

Een zeer mooi ogend decor met cellen en al. Niet voor mee op tournee door Vlaanderen te reizen, maar dat was ook niet de bedoeling van de lentekomedie.

Nog tot 31 maart in Theater Elckerlyc.

www.elckerlyc.be  of www.svenderiddercompany.be

Gust Charrin

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten