Primeur voor Vlaanderen: Gelenaars kunnen kiezen voor supersnel internet
GEEL – Fiberklaar is het fibernetwerkbedrijf in Vlaanderen en wil haar ‘Fiber To The Home’ technologie brengen in zoveel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten. Het bedrijf hoopt anderhalf miljoen Vlaamse woningen ‘fiberklaar’ te maken tegen 2028. Deze technologie brengt glasvezel tot in de woning en laat een supersnelle en stabiele communicatie toe.
De Gelenaars zullen als allereersten kunnen proeven van de digitale vrijheid van Fiberklaar. De inwoners krijgen dus een netwerk waarop ze supersnel, stabiel en in alle comfort kunnen surfen, streamen, gamen, tv-kijken en thuiswerken. Binnenkort kan men aangeven of men zo’n revolutionaire ‘Fiber to the Home’ (FTTH)-technologie in huis wil.
De firma verbindt de glasvezelkabel rechtstreeks van de straat tot in een woning of bedrijf. Via een open netwerk leveren telecomproviders de diensten die men gewend is, zoals internet en digitale tv, maar dan beter dan ooit. Het beeld is altijd haarscherp en vertragingen of haperingen behoren voorgoed tot het verleden.
Fiberklaar koos Geel als eerste om zijn open fibernetwerk uit te rollen en de twee partijen ondertekenden gezamenlijk een Fiber overeenkomst. Die ondertekening is het fundament van een bredere campagne in Geel en markeert de officiële start van de fiberuitrol van het nagelnieuwe bedrijf in Vlaanderen.
CEO Rik Missault: ‘We zijn heel erg blij met de vele positieve reacties die we sinds de lancering van Fiberklaar uit verschillende hoeken kregen. De ondertekening van de overeenkomst is de officiële start in Geel, maar vormt slechts het begin van het traject dat we in de komende jaren samen met vele Vlaamse steden en gemeenten willen afleggen.’
Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van fiber. In de overeenkomst met de gemeenten wordt naast de gezamenlijke visie en de concrete doelstellingen ook een aantal principes en werkwijzen gedefinieerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de fasering en vergunningen van projecten, de locaties van de verdeelstations (PoP), herbestratingsplannen en algemene processen die de administratieve werklast onder controle moeten houden voor alle partijen.
Ook andere steden en gemeenten toonden interesse in de plannen en werkwijze van Fiberklaar. De uitrol in Geel vindt plaats van zodra er minstens twintig procent van de inwoners intekent voor de glasvezelaansluiting. Inwoners die tijdens de campagne intekenen op het aanbod van de telecomoperatoren krijgen de fiberaansluiting ter waarde van 495 euro volledig gratis.
Burgemeester Vera Celis (N-VA): ‘Wij zijn heel erg blij dat Fiberklaar ons deze primeur biedt. Dit project past perfect binnen de ambities van ons stadsbestuur om Geel klaar te stomen voor de toekomst en sneller internet te brengen naar onze inwoners. Dit is een eerste stap in die richting. We hopen dan ook dat de werken snel kunnen aanvatten.’ Missault: ‘We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de interesse van de Vlaming voor supersnel internet via glasvezel. Iedereen die interesse in fiber heeft, kan dat delen met ons via onze website – of rechtstreeks kenbaar maken aan hun gemeentebestuur.’ (EM / Foto Pxhere)