• 17/07/2024

Primeur! ViTalent, het allereerste opleidingscentrum in Vlaanderen voor jobs in farma en biotech, opent de deuren in Niel

NIEL – ViTalent, het allereerste opleidingscentrum in Vlaanderen met een gespecialiseerd trainingsaanbod voor de farma- en biotechindustrie, opende vandaag de deuren op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. ViTalent is uitgebouwd als een echte jobsimulator met labo’s, een technische trainingshal en een didactische cleanroom om de zeer specifieke werkomstandigheden in farma- en biotechbedrijven waarheidsgetrouw na te bootsen. Op kruissnelheid wil het nieuwe opleidingscentrum enkele duizenden cursisten per jaar trainen, bijscholen en herscholen. Doelgroepen zijn pas aangeworven en meer ervaren medewerkers uit de sector, maar ook werkzoekenden en studenten.

Blikvanger is de grote technische trainingshal van 850 vierkante meter met productielijnen voor de vulling en verpakking van geneesmiddelen en een didactische cleanroom – de eerste in zijn soort in Vlaanderen – waardoor cursisten de strikt gereglementeerde werkomgeving bij farma- en biotechbedrijven perfect kunnen ervaren. In combinatie met laboratoria en leslokalen, op een totale oppervlakte van ruim 1 700 vierkante meter, biedt ViTalent de juiste accommodatie voor praktijkgerichte opleidingen op maat.

Bij ViTalent krijgen cursisten die basiskennis aangeleerd en maken ze kennis met de  procedures volgens de GMP-regels (Good Manufacturing Practice) die de productieprocessen in de sector typeren. Zo raken ze vertrouwd met precisiewerk in het labo, het meten en wegen van farmaceutische ingrediënten, en het afvullen of verpakken van geneesmiddelen. Ook de speciale kledij- en hygiëneregels komen aan bod.

Op termijn wil ViTalent enkele duizenden cursisten per jaar opleiden. Bedrijven kunnen er terecht om hun pas aangeworven medewerkers een basisopleiding te laten volgen of om hun meer ervaren werknemers zich te laten bijscholen. In nauwe samenwerking met VDAB zijn er trainingen voor werkzoekenden zonder specifieke voorkennis of werkervaring. Na een intensief ‘farmabad’ en een vijfdaagse opleiding tot ‘basisoperator farma’ worden deelnemers zo op korte tijd klaargestoomd om aan de slag te gaan in de sector. Tot slot mikt ViTalent ook op samenwerkingen met onderwijsinstellingen om praktijktrainingen te geven.

ViTalent is een gezamenlijk initiatief van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, en de vakorganisaties ABVV, ACLVB en ACV-BIE, met de financiële steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent. De bouw van het nieuwe opleidingscentrum gebeurde in samenwerking met de POM Antwerpen (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij), eigenaar en ontwikkelaar van het Wetenschapspark in Niel. Sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, Novartis, Organon, Pfizer en Sanofi zijn al van bij de opstart nauw betrokken bij het initiatief.

Brouns: ‘We beschikken in Vlaanderen over een sterk uitgebouwd ecosysteem voor farma en biotech, onze life sciences. Die wisselwerking tussen bedrijven en onderzoekscentra, universiteiten en ziekenhuizen zorgt voor investeringen, innovaties en jobs. ViTalent is de ontbrekende kers op die taart. De nauwe samenwerking met VDAB biedt werkzoekenden perspectief op een job in een snelgroeiende sector. De krapte op de arbeidsmarkt is een grote uitdaging, maar de mismatch is dat evenzeer.’

 Foto’s Ronny MULLENS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten