• 29/02/2024

Primeur in ZOO Planckendael, langere opvang op site Montreal in Mechelen

ECHELEN – Voor het eerst in de geschiedenis van ZOO Planckendael werden er hyena’s geboren. De verzorgers telden oorspronkelijk drie kleintjes in het werphol van mama Luena, maar eentje werd er waarschijnlijk doodgeboren. Gevlekte hyena’s zijn de grootste, luidste en agressiefste soort van allemaal. Ook deze schattige hyenapups zijn heel ondernemend en ZOO Planckendael verwacht dat ze snel op verkenning gaan in hun buitenverblijf in continent Afrika. Bezoekers kunnen ze al bewonderen. Verzorger Frederik: ‘De pasgeboren pups zijn onbeschrijflijk vertederend. Dat verwacht je niet bij deze dieren met hun indrukwekkende gestalte en sprekende snoet. Ze zijn ook al onmiddellijk kant en klaar: met hun pelsje en geopende ogen zijn ze zelfs redelijk fel en nieuwsgierig.’

Met het kweekkoppel Bongo en Luena neemt ZOO Planckendael deel aan het Europese kweekprogramma voor de soort. Zij zorgden samen voor de eerste nakomelingen. De draagtijd van de gevlekte hyena bedraagt maar vier maanden. Ze werpen tot vier jongen in hun hol, waarvan er meestal één tot twee overleven. Bovendien hebben de eerste zwangerschappen ook vaak geen succesvol einde. Daarom is ZOO Planckendael zo blij dat er eindelijk twee levende en levendige pups rondrennen.

Curator Sara: ‘Zowel de bevruchting als de geboorte zijn kleine mirakels want het geboortekanaal bij hyena’s is ongewoon lang en met de nodige obstakels. Met deze twee pups kunnen we enkel maar glunderen. Dat is de ideale situatie want moeder Luena heeft twee tepels. De jongen worden kant en klaar geboren. Ze kunnen al lopen en zien, niet zoals leeuwenwelpen.’

De pels van de jonge dieren is nog heel donker. De typische, camouflerende vlekken verschijnen na vier maanden. Hyena’s zijn jagers en aaseters, maar voorlopig drinken de pups nog gretig moedermelk hoewel ze geboren worden met een vol gebit. Op termijn knabbelen ze in ZOO Planckendael mee aan rundsvlees, konijn, en af en toe een geiten- of schapenkarkas. Hyena’s eten alles op, letterlijk met huid en haar, en hoorn en hoef. Hun sterke tanden en kaken verbrijzelen alles en hun maag verteert de resterende stukjes bot. Dat ze beenderen eten, kan je zien aan hun witte uitwerpselen.

Het geslacht van de kleintjes is voorlopig nog niet gekend. Bij hyena’s zijn de vrouwen de leiders van de groep, de clan. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes. Ze gelijken zelfs op hen, want hun geslacht lijkt een penis en ze hebben veel testosteron, mannelijke hormonen, in hun lijf. De mannetjes leven aan de rand van de groep. Alle borelingen van dit jaar krijgen een naam beginnend met de letter X. ZOO Planckendael is dus op zoek naar leuke namen geschikt voor hyena’s. Iedereen mag suggesties doen op het Instagramaccount van ZOO Planckendael. De verzorgers kiezen er dan hun favorieten uit.

Stad Mechelen verlengt de opvangvoorziening in hotel Montreal en de parking van de site tot eind dit jaar. In totaal voorziet de stad hier een opvang voor 78 personen.

De negentien woonunits op de site Montreal worden nog gehuurd tot eind dit jaar door de stad. De huisjes bieden al enkele maanden onderdak aan Oekraïense vluchtelingen. Ook in het het hotel Montreal worden er vluchtelingen opgevangen.  (EM / Foto KMDA )

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten