• 14/06/2024

Primeur CVO Vitant: uitsluitend mensen uit privé geven de opleiding transport

HOBOKEN –  Ook CVO Vitant is continu op zoek naar nieuwe leerkrachten. Door de praktijkgerichte aanpak trekt het provinciaal volwassenenonderwijs een pak meer zij-instromers uit de privésector aan om voor de klas te staan. Dit schooljaar is er zelfs een unicum: in de opleiding Transport- en logistiek medewerker hebben cursisten uitsluitend les van leerkrachten uit de privésector.

Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor provinciaal volwassenenonderwijs: ‘Onze praktijkgerichte opleidingen maar ook onze samenwerking met bedrijven zorgen ervoor dat wij sneller privé werknemers overtuigen om voor de klas te staan. Onze cursisten hebben alleen maar baat bij zo veel ervaring in de sector.’ CVO Vitant biedt de opleiding Transport- en logistiek medewerker aan op Campus Maalboot in Hoboken. Op deze campus kan iedereen vanaf achttien jaar zijn diploma secundair onderwijs behalen via een ASO-opleiding of via de opleiding Aanvullende algemene vorming in combinatie met een diplomagerichte beroepsopleiding.

Cursisten uit de opleiding Transport- en logistiek medewerker leren de basiskennis en -vaardigheden om mee te zorgen voor de organisatie van goederentransport via weg, water, spoor of lucht. Ze leren zakelijke talen om contacten te leggen met klanten of chauffeurs, de vereiste transportdocumenten correct in te vullen… Lemmens: ‘Er is grote vraag in de haven naar deze profielen. Daarom richtten we sinds 2021 de opleiding Transport- en logistiek medewerker in.’ Dit schooljaar volgen er 25 cursisten deze opleiding, waarbij de jongste achttien jaar is en de oudste 52 jaar.

Alhoewel de opleiding Transport- en logistiek medewerker een succesverhaal is, is het vinden van leerkrachten om voor de klas te staan een uitdaging. Lemmens: ‘Het aantrekken van zij-instromers is niet alleen pedagogisch waardevol, maar biedt ook mee een antwoord op het lerarentekort waarmee Vlaanderen te kampen heeft. In ons volwassenenonderwijs CVO Vitant werken we veel met experten en leunen de opleidingen sterk aan bij de vraag uit het werkveld. Dit zorgt ervoor dat de overstap naar hier minder groot lijkt voor zij-instromers.’

Dit schooljaar is er bij CVO Vitant zelfs een unicum: in de opleiding Transport- en logistiek medewerker hebben cursisten alleen leerkrachten uit de privésector. Ilse Verdonck uit Beveren-Waas werkt bij logistiek bedrijf Van Moer Logistics. Ze geeft bij CVO Vitant de modules wegvervoer, zeevervoer, spoorvervoer, binnenvaart en havenkennis. Vanessa Monteiro uit Ekeren werkt bij NDN (Neutraal Douaneagentschap Nelen). Ze geeft bij CVO Vitant de modules Douane, BTW en accijnzen. Vanessa volgde zelf ook een ASO-opleiding bij CVO Vitant. · Gwenny Goossens uit Rumst werkt bij Karl Schmidt Spedition. Ze geeft bij CVO Vitant de modules Incoterms, transportverzekeringen en wegvervoer. Vicky Maggelet uit Emblem (zie foto) heeft ervaring in de maritieme- en transportsector en werkt als zelfstandig consultant en trainer. Ze geeft bij CVO Vitant de modules documentenstroom en documentair krediet. Luc d’Hondt uit Ternat heeft ervaring in de logistieke sector, waaronder bij een grote supermarktketen. Hij geeft bij CVO Vitant de module luchtvervoer. Er zijn diplomagerichte opleidingen op dinsdag 8 november, woensdag 7 december, donderdag 22 december en maandag 9 januari 2023. Info: www.cvovitant.be. (EM / Foto CVO Vitant)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten