• 24/06/2024

Première ‘Naar Betere Oorden’ in Filmhuis Mechelen

MECHELEN – Hoe kwam het dat Mechelen doorheen de 16e eeuw haar aantal inwoners van zo’n 30.000 tot slechts 11.000 zag dalen? De documentaire ‘Naar Betere Oorden’, geregisseerd door filmmaker Jan Weynants en archivaris Koen Vermeulen, behandelt de grootschalige emigratie van Mechelaars in de 16e eeuw. Op maandag 3 juni gaat ze in première in het Filmhuis Mechelen.

De film volgt de filmmakers terwijl ze door verschillende landen reizen om er historische locaties te bezoeken, op zoek naar sporen van de geëmigreerde Mechelaars. Cultuurhistorische instellingen zoals het Museum Plantin-Moretus, KMSKA, Muzeum Gdanska en het Stadsarchief Amsterdam verleenden hun medewerking aan de documentaire.

Björn Siffer, schepen van cultuur: “De film ‘Naar Betere Oorden’ werd voor het eerst gespeeld tijdens de Erfgoeddag 2024, waar stadsarchivaris Koen tussen de vertoningen door ook meer duiding gaf bij enkele unieke archiefstukken. Gezien het grote succes wordt de documentaire nu ook vertoond in het Filmhuis. Het biedt een diepgaande blik op de impact van deze migratie en laat zien hoe de Mechelse emigranten hebben bijgedragen aan de culturele en economische bloei van hun nieuwe thuislanden, vooral in de Noordelijke Nederlanden tijdens hun Gouden Eeuw. Een knap staaltje videografie, absoluut de moeite waard om te zien!”

Deze uittocht werd veroorzaakt door de godsdienstoorlogen, de Spaanse bezetting en economische moeilijkheden die de regio teisterden. Duizenden Mechelaars, waaronder kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden en handelaars, trokken naar onder andere Duitsland, Engeland, de Baltische regio en de Noordelijke Nederlanden op zoek naar een betere toekomst.

Jan Weynants en Koen Vermeulen stellen dat Mechelaars overal te vinden zijn: “We doorkruisten 6 landen, reden meer dan 3.300 km door Europa, namen 2 ferry’s, waaronder een nachtboot, interviewden 12 experts en bezochten 30 plaatsen zoals musea, archieven, kerken en kastelen. Het meest oostelijke punt van deze trip was Stogi Malborskie in Polen, het meest noordelijke punt was Helsingør in Denemarken. Met 3 camera’s leverde dat 20 uur aan uniek ruw beeld- en geluidsmateriaal op!”


Meer info en tickets
https://www.filmhuismechelen.be/review/naar-betere-oorden/
https://apps.ticketmatic.com/widgets/mechelen/flow/partnerfilmhuis?event=252299370282&l=nl#!/addtickets

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten