• 18/07/2024

Prachtig gerenoveerd Steen eindelijk opnieuw toegankelijk voor het publiek

ANTWERPEN – Het Steen opent vandaag opnieuw haar poorten voor het grote publiek. Over de buitenzijde zijn de meningen verdeeld maar wat men binnen te zien krijgt is prachtig. Als toeristisch onthaalcentrum is het de ideale startplaats om Antwerpen te ontdekken. Het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen herbergt een bezoekerscentrum, een ontvangstruimte voor cruisepassagiers, een dakterras en een belevingsparcours.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor toerisme: De symboliek van deze heropening mag niet onderschat worden. Het Steen wordt bijzonder belangrijk voor het toerisme in Antwerpen. Vanaf nu kunnen toeristen met al hun vragen terecht in het bezoekerscentrum. Hier krijgen bezoekers alle informatie over de stad en wat er te beleven valt. Ook kunnen ze er tickets voor een stadswandeling of rondleiding boeken, Antwerpse souvenirs en streekproducten kopen, en zelfs de oude burchtmuur bekijken.’

‘Het Steen kende de voorbije 800 jaar veel functies: van burcht tot gevangenis en van tehuis tot museum. Het Steen zag hoe Antwerpen rijker en mooier werd maar ook hoe mensen elders hun geluk gingen beproeven. Ze heeft de Oostenrijkse bezetting meegemaakt, de Franse, de Spaanse, de Hollandse en de Duitse. Het Steen overleeft alles, ook een verbouwing. Sinds 2008 bleef het gesloten, waardoor een generatie Antwerpenaren opgroeide zonder het oudste gebouw van de stad ooit te hebben betreden. Met deze restauratie krijgen de Sinjoren ‘hun’ Steen terug, en bovendien zwaaien de poorten ook open voor bezoekers aan de stad. Het Steen maakte immers zoveel mee dat het de perfecte plek is om het verhaal van de stad te vertellen. De restauratie gebeurde met respect voor het verleden en met een blik op de toekomst. Op de eerste verdieping wacht The Antwerp Story. Bezoekers ontdekken op een interactief en multimediaal parcours het verhaal van Antwerpen. Op korte tijd proeven ze van de geschiedenis van de stad en maken ze kennis met de wijken, musea en Antwerpenaren. Het Steen was de belangrijkste toegangspoort tot Antwerpen en wordt dat nu – samen met het Centraal Station – opnieuw.’

Op de binnenplaats pronkt De Gulle Waard, een kunstwerk van Sharon Van Overmeiren. Passagiers van cruiseschepen die aanmeren in Antwerpen, ontschepen op de nieuwe cruiseterminal en betreden de stad voortaan langs Het Steen. Op het gratis toegankelijke dakterras kijken bezoekers uit op Schelde, stad en haven. De eerste stenen van het Steen dateren van de elfde  eeuw. De burcht was 500 jaar lang een gevangenis. Daarna deed hij dienst als tehuis voor invalide soldaten en als houtzagerij. Om de Schelde te verbreden en de kaaien recht te trekken, werd het gebouw in de jaren 1880 grotendeels afgebroken. Van 1958 tot 2008 vond je er het Nationaal Scheepvaartmuseum. In 2015 besliste de stad om er een bezoekerscentrum in onder te brengen.

Jitse van den Berg van Architectenbureau noAarchitecten: ‘Wij verkozen een architectuur van continuïteit boven contrast. Het oude deel werd gerestaureerd en de aanbouw uit de jaren ‘50 vervangen door een nieuwbouw. Het Steen heeft een donkere basis en lichtere kleuren naar boven toe, het resultaat van veel bouwfasen. De gevelkleuren van de nieuwbouw volgen het palet van het bestaande gebouw.’ Het bezoekerscentrum, het panoramaterras en een deel van The Antwerps Story zijn alle dagen gratis toegankelijk tussen 10 en 18 uur, behalve op Kerst- en Nieuwjaarsdag. Voor het volledige bezoek aan The Antwerp Story moet een ticket gereserveerd worden. Meer info: http://www.hetsteen.be/.

Edwin MARIËN

Foto Matthias DE BOECK

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten